ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band – Spilt Milk

Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band är ett stockholmsbaserat band som spelar bluesrock där man ibland kan höra psykedeliska och proggiga inslag. Medlemmarna träffades på en folkhögskola i Piteå och har sedan dess spelat tillsammans och live. Bandet har släppt en EP tidigare men i övrigt så är Spilt Milk deras debutfullängdsalbum. Jag fastnade för bandet i samband med att det första singelsläppet Nightcap blev tillgängligt nu i slutet av mars. Energin och den kaxiga melodin fastnade hos mig och jag tänkte att det här är ett band som kommer vara värt att hålla koll på. Lyckligtvis fick jag mig en förhandslyssning och kunde stilla min nyfikenhet på vad nästa musikaliska drag skulle bli medan ni övriga får vänta till den 29:e med att få lyssna på albumet. Och gör det. Det är värt det.

Spilt Milk drar igång med spåret Better Off This Way, som är den andra singeln som släpptes från albumet. En svängig bluesrock-låt med varierande tempon. Den ger en nästan psykedelisk rundgångskänsla på sina ställen. Bandet har en skicklig och karismatisk sångerska i Ebba Bergkvist som friktionsfritt hänger med i de temposkiftningarna som många av låtarna går igenom. Det finns dock partier när sången får konkurrens av riktigt schyssta gitarrinslag. Mellanspelet i Princess In The Tower är särskilt förföriskt. Vilket gnugg! Introt är inte illa det heller och det är precis lagom mycket dist. Ibland kan det bli lite väl mycket av det goda, som i spåret Dorothea där frenesin i gitarren inte riktigt går ihop med resten av låten, men det är enkelt att se mellan fingrarna.


Grunden i musiken utgörs till största delen av den klassiska uppsättningen sång, gitarr, bas och trummor, men i några spår blir det även pianoinslag och blåsinstrument. Tack vare kombinationen lugnare takter och blåsinstrument blir exempelvis låten I’ve Got Nothing extra lidelsefull.

I övrigt är det bra variation mellan typer av låtar på albumet. Det varvas snyggt mellan snabbare, tyngre, lugnare och experimentella spår. Det är en eloge i sig att lyckas med låtordningen så innehållet står i balans. Vissa låtar tror jag går hem hos lyssnarna lite mer än andra, till exempel kaxiga Nightcap.

Innan albumet avslutas med ett outro så får vi höra I Guess We Can’t Always Get What We Wan’t, som fungerar som en sammanfattande rad. Albumtiteln kom nämligen till efter att Ebba skrivit låten, som hon redan i början visste skulle bli skivans avslutande spår. Bandet beskriver albumet efter dessa ord: ”För trots att Spilt Milk går igenom både ångest, kärlek, fotboll och att vara bakfull, sammanfaller alla spår under det gemensamma temat; ”don’t cry over spilt milk”.” Jag vet inte om albumnamnet sammanfattar det särskilt bra, men det gör däremot musiken.

Jag blir så förtjust när det dyker upp ett nytt band som genom sitt spelande skiner ut med spelglädje och rå talang. Jag tror att det här bandet har potential att erbjuda många bra musikstycken framöver. Spilt Milk av Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band når upp till 3/5 i betyg och finns tillgänglig för lyssning nu på fredag. Så gör er själva en tjänst och lyssna på skön modern bluesrock i helgen.

Band: Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band.
Titel: Spilt Milk.
Genre: Bluesrock.
Skivbolag: Egenutgiven.
Releasedatum: 29/05/2020.
Betyg: 3/5.
Bästa låt: I’ve Got Nothing, Nightcap, Princess In The Tower.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link