ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Pretty Maids – Motherland (8.0)

117 Shares
PRETTY-MAIDS-Motherland-COVER

Band: Pretty Maids
Titel: Motherland
Genre: Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Producent: Jakob Hansen 
Releasedatum: 2013-03-22
Betyg: 8/10


“I praise you, I´ll never ever betray you, pray my allegiance to save you, you´re my soul, you´re my motherland, motherland”

sjunger Ronnie Atkins i refrängen på titelspåret och det är kört för mig, jag älskar denna skiva, punkt slut.
Detta är en av mina mest efterlängtade släpp då de med förra albumet knockade mig totalt, “Pandemonium” trodde jag skulle vara i samma gamla Pretty Maids anda men efter ett par lyssningar stod det klart för mig att något hade hänt, något bra dessutom.
Tillslut höll jag den som en topp tre det året och det var definitivt den största positiva överraskningen för mig.
Min slutsats var att de mest tydliga faktorerna till bandets nyvunna fräscha sound var nyförvärvet Morten Sandager på keyboards som gav bandet ytterligare dynamik och tog mer plats i ljudbilden samt att Jakob Hansen hade rattat in produktionen som gav bandet det tryck och den nyans som deras musik behöver.

Därför var det så spännande och se vart nästa skiva skulle ta dem, nu är den här och överraskningsmomentet är inte kvar, då skillnaderna är färre än vid “Pandemonium”, däremot så har de förfinat allt på detta alster och dessutom blivit ännu mer melodiska, om “Pandemonium” var mer melodisk metal så är “Motherland ” mer åt hårdrock men fortfarande med den moderna ljudbilden.

Just ljudet är bland det bästa jag hört, det faller mig i smaken totalt och jag vet att Jakob Hansen aldrig någonsin svikit mig med sin mäktiga men samtidigt glasklara produktion, kanske för slipad för vissa men som klippt och skuren för Pretty Maids.

Ronnies sång har hörts i många år och nog märks det men kanske är den som bäst nu ändå, den framkallar rysningar av välbehag på sina ställen, raspig, närvarande och fylld med känsla så det är bara till att lyssna och njuta.

Tillsammans med Ken Hammers delikata gitarrspel inkluderat solon så blir den totala upplevelsen en fröjd för örat.
Jag kanske hade hoppats på lite slagkraftigare refränger då ibland versen överglänser resten av låten, kunde dessutom ha bytt bort någon av de lugnare låtarna tex. “Bullet For You” mot något mer energiskt spår.
Glänser gör de dessto mer i valet av första singel “Mother Of All Lies” som har albumets kanske bästa refräng, övriga låtar av högsta klass är “I See Ghosts”, “Waysted”,” Why So Serious” och “Who What Where When Why”.
Mest ös bjuds det på i titelspåret, behagligast blir det i singel nummer två “Sad To See You Suffer” medans “The Iceman” bjuder på den mest gripande stämningen.

14 spår, varav ett mellanspel, sammanlagt ca. 52 minuter av ljudande välbehag, det är vad våra danska vänner bjuder oss på denna gång och gillar du Pretty Maids sen tidigare, Pandemonium eller bara bra metal så är det inget att snacka om, uppfyll din plikt och inhandla denna söta jungfru av bästa sort. 

Ett långlivat band som alltid varit bra har nu lagt i en högre växel och låter nu fräschare än många yngre kolleger i branschen, vem hade trott det egentligen?
Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till en ytterligare magnifik skiva.

Bästa spår: Mother Of All Lies
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter