ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Horisont – Sudden Death

13 Shares

Horisont är nu ute med Sudden Death, deras senaste fullängdsalbum på tre år. Det göteborgsbaserade rockbandet är kända för sitt genuina 70-talssound och för att låta riktigt bra live. Jag fick själv erfara detta 2017 på Katalin i Uppsala och fick känslan bekräftad på nytt under Horisonts livestream 16 maj, dagen efter Sudden Death släpptes på alla plattformar. I dessa tider blir det svårt att ta del av den upplevelsen men framtill dess så är Sudden Death ett stabilt album att lyssna till som jag kan rekommendera till både befintliga fans av Horisont och nya fans av Horisont. Jag är nämligen övertygad om att det här albumet kommer att vinna över nya lyssnare, främst lyssnare med en fäbless för AOR. Sudden Death känns som en vågbrytare i bandets diskografi då den presenterar en mer melodisk, AOR-orienterad sida av bandets musik där det samtidigt går att höra flörtar med sound av band som ELO och Dire Straits. Själv tog det mig ett par lyssningar att vänja mig vid det nya soundet då jag fäst mig kanske alldeles för hårt vid det gamla. För andra lyssnare som håller av Horisonts äldre material så finns det ett par låtar på Sudden Death som låter just ”äldre”. Låten Runaway är en av dessa. Bandet har gått ut med att Runaway blev bandets första inspelade demo 2005, som spelades på ett par liveshower men sedan föll i glömska. Nu är den tillgänglig för lyssning i en någorlunda ny version än tidigare men känns ändå Horisont. Ett annat bekant inslag i Horisonts musik är att det förekommer låtar sjungna på svenska. På det här albumet är det Gråa Dagar. Då mina musikaliska preferenser är mer rotade i den raka, klassiska rocken snarare än den dramatiska AOR:en så går det bitvis lite knaggligt i lyssningen. Synthljud som låter taget från valfri 80-talsfilmrulle tilltalar mig inte. Det är egentligen den enda fällande kommentaren jag har att lägga på musiken. En annan recensent med helt andra preferenser hade tyckt annars. Så kan det vara. Efter en handfull lyssningar trivs jag fortfarande bäst i de rakare rockspåren.

I övrigt så känns låtarna välkomponerade med en känsla av extra allt. Eller vad sägs som blödande gitarrharmonier, catchiga saxofoninslag (Into The Night), mer plats för klaviatur, gott om temposkiftningar, imponerande falsett som ger gåshud och lyckade instrumentala experiment (Archaeopteryx in Flight). Jag är för övrigt otroligt imponerad över trummisen Pontus Jordans förmåga att kontrollera de kreativa rytmerna på den sistnämnda låten, en riktig uppvisning!


Betyget står och väger, men i dagsläget så ger jag betyget starka 3/5. Låt er inte luras av det något förvirrande omslaget. Det här albumet har ingenting med ishockey att göra. Sudden Death är ett stabilt album som jag varmt kan rekommendera, men som jag allra helst uppmuntrar till att avlyssna live när tillfälle ges!

 

Band: Horisont.
Titel: Sudden Death.
Genre: Rock.
Skivbolag: Century Media Records.
Releasedatum: 15/05/2020.
Betyg: 3/5.
Bästa låt: Runaway, Archaeopteryx in Flight.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter