ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Vulkan – Technatura

Karlstadproggarna Vulkan har sedan 2006 spelat på både klubbar och festivaler, bl a Sweden Rock samt släppt två album Mask of Air (2011) och Observants (2016). Klyftigt betitlade Technatura är en ordlek som anspelar på förhållandet mellan teknologi och natur, människans strävan efter ny teknologi och konsumtion kontra jordens ändliga resurser och sårbarhet. Egoism, rasism och hur media och makthavare manipulerar oss på olika sätt för att passa deras agenda är ytterligare ämnen som avhandlas.
Som extra krydda sjungs tre av låtarna på poetisk värmländska vilket faktiskt är riktigt tilltalande. Kanske beror det på språket, kanske beror det på musiken som skiljer sig åt jämfört med övriga spår. Framförallt vispopsinfluerade ”Rekviem”, men också utdragna eposet ”Spökskepp” samt skönt svävande ”Marans Ritt” där det finns intressanta melodier och en smått orientalisk touch i slutet.
Värd ett omnämnande är också ”Redemptions Simulations” som börjar ettrigt, plötsligt blir transcendentalt skön samtidigt som det finns en aggresivitet i de sköna melodierna.
Flyhänt trumspel och grooviga gitarrer får samsas med akustiska gitarrer, fioler, psykedeliska eko-körer och flytande basgångar. Med den instrumentmixen skapas ett intressant ljudlandskap i ”Bewildering Conceptions Of Truth”.
De tyngsta pjäserna kommer dock i slutet. Mastodontbjässen ”The Royal Fallacy” är trots sina 10:21 ett spår med tillräcklig variationsrikedom och energi för att rättfärdiga sin längd. ”The Madness Never Ends” är något rakare än övriga spår och bjuder på härligt mangelös. Båda dessa spår väger också upp för föregående ”Blinding Ornaments” som känns både uddlös och ointressant. Även inledande ”This Visual Hex” är lite för lång och innehåller några passager som känns för intetsägande för att kunna bibehålla det intresse som krävs för sina dryga nio minuter.
Ljudbilden är naturlig, anslaget episkt, förpackat i en modern progressiv skepnad. Vulkans eruption av tyglad kakafoni är sprungen ur mångfacetterade influenser som Tool, Mastodon, Pink Floyd och Radiohead. Ur allt detta lyckas man göra en smoothie av både lava, jord, luft, vatten, sten och metall. Det är ömsom spretigt och konstigt, ömsom tungt och hårt, ibland groovigt och med en psykedeliskt stoner-rockig touch. Stundtals är musiken svävande vacker och som lyssnare får du mycket valuta för öronen om du uppskattar det oväntade.
Det här är en platta som förutsätter tålamod och ett öppet sinne. Personligen behöver jag vara i rätt sinnesstämning och framförallt ha tid att koncentrera mig då Vulkan, precis som andra progressiva band, är krävande. Dryga timmen blir lite mastigt i min smak.
Vulkan är:
Sång/Percussion — Jimmy ”Bob” Lindblad
Gitarr — Christian ”CF” Fredriksson
Bas — Oscar Pettersson
Trummor/Percussion — Johan Norbäck
Keys/Synthesizers — Olle Edberg
Band: Vulkan
Titel: Technatura
Genre: Progressiv Rock
Skivbolag: Egen release
Releasedatum: 8/5
Bästa spår: The Royal Fallacy, The Madness Never Ends, Marans Ritt, Rekviem, Spökskepp, Redemptions Simulations, Bewildering Conceptions Of Truth.
Betyg: 3/5
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER