ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Vega – What The Hell! (8.0)

0 Shares
vega-what-the-hell-2013

Band: Vega
Titel: What The Hell!
Genre: Melodisk Rock
Skivbolag: Universal/Ninetone
Producent: John Greatwood, Vega
Releasedatum: 2013-03-08
Betyg: 8/10


Äntligen! Äntligen! Äntligen! 

Tillslut har denna platta släppts, det har varit många turer men som de säger: den som väntar på något gott…
Det brittiska bandet Vega släpper nu sin uppföljare till den intressanta och klart godkända debuten “Kiss Of Life” från 2010 som gjorde att det skapades mycket stora förväntningar på “What The Hell”.
Förväntningarna infrias till stor del men det finns en del faktorer som gör att skivan inte når högre betyg än detta.

Vega består av forne KIX sångaren Nick Workman, Dan Chantrey på trummor och de i den melodiska rock världen berömda “The Martin Brothers” James and Tom på keyboards respektive gitarr/bas som tidigare varit delaktiga med låtskrivande till bland annat Sunstorm, Khymera, House Of Lords, Issa, First Signal och Ted Poley etc.

De är också bröderna som garanterar och levererar låtar av toppkvalité och tillsammans med Nicks mycket väl passande sång och Dans stabila rytmsektion så blir resultatet långt ifrån en besvikelse.

Musikaliskt så är vi 80-tals fåran för melodisk rock utan för den sakens skull bli mossigt eller en exakt kopia på ett annat band från den eran, vissa vill likna detta som nutidens genombrott likt Bon Jovis var på 80-talet, en ganska stark överdrift men potentialen finns för att kunna bli ledande inom genren.

Releasen var fram till ett halvår sedan väldigt “hypad” för att sedan mattas en del, största anledningen till det är förmodligen alla dessa förseningar, datumet har flyttats fram om och om igen, varför har väl inte riktigt blivit klargjort men bandet har valt det skivbolag som de tror mest ska gynna deras karriär och då har det fått tagit den tid som krävts, jag hoppas de gjorde rätt.

Redan i April 2012 hade jag förmånen att kunna se dem på Scandic Grand Central med Miss Behaviour som förband och det var sannerligen en trevlig tillställning trots avsaknad av publik, de gav allt och bjöd på en mycket minnesvärd kväll, dessutom är de väldigt trevliga killar att umgås med.

Den kvällen blev jag erbjuden att lyssna på plattan som redan hade varit klar en stund och jag har svårt att tro att de inte haft någon ångest över alla fördröjningar.

14 spår på dryga timmen varav ett intro, det är generöst och tyvärr blir det 2-3 låtar för mycket för här har vi variation i kvalité, låtar som kunnat få strykas är “Cry” och “Raise Ya Game”, den ena med en enastående gapig refräng, den andra med ett alldeles för simpelt upplägg, måste poängtera att det är en hög lägsta nivå på skivan men dipparna blir tydliga när de finns underbara låtar som i till exempel den tillbakalutade “Fade Into The Flames”, den funk rockiga “What The Hell”, den ösiga “Not There For You” och skivans absolut bästa spår som avslutar denna melodiösa timma med “Hands In The Air” som med sin allsångs refräng kan få varje sommarfestival i gungning, den kommer bli en klassiker.

En singel med video har släppts på låten “White Knuckle Ride” och visar ganska tydligt vad du har att vänta dig av resten av skivan, väldigt bra rock musik.

Produktionsmässigt så kunde jag önskat mer, den är bitvis lite tunn och gäll precis som debuten var och lite mer tryck i trummorna hade varit att föredra, till sin fördel så ger den bandet Vega ett kännetecknande sound.

Musiken är delikat framförd och känns genomarbetad men så är det inte heller några nybörjare som vi har att göra med och jag tror att de har en ljus framtid till mötes.

En mycket bra skiva, dock ingen ny “Slippery When Wet” men ska absolut inte gå omärkt förbi för det är hög klass och för er som gillar ovanstående band är detta ett givet inköp.

En positiv sak med förseningen är att de vid det här laget kanske har skrivit ihop album nummer tre vilket i sin tur kan innebära en kortare väntan till nästa skiva, låt oss hoppas.

Bästa låt: Hands In The Air
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter