ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stratovarius – Nemesis (7.0)

stratovarius-nemesis-2013

Band: Stratovarius
Titel: Nemesis
Genre: Power Metal
Skivbolag: ear Music
Producent: Matias Kupiainen
Releasedatum: 2012-02-22
Betyg: 7/10

Timo Kotipelto, Jens Johansson och resten av bandet bevisade från första stund, att det fanns liv i STRATOVARIUS även efter att Timo Tolkki lämnade skutan. Hittills har de släpp två kompententa album, utan att för den skull nå samma höjder som de hade på nittiotalets mitt.

Tredje gången gillt, brukar det ju heta och det stämmer faktiskt bra. Nya skivan är den klart bästa utan Tolkki och den tillhör definitivt toppskitet totalt sett, om man jämför med alla STRATOVARIUS-släpp.

Finns så mycket sköna melodier och refränger på Nemesis. Det är en bra mix mellan luftighet och tyngd i soundet, även om gitarrljudet känns lite sådär. Det är inte alls dåligt, men känns inte riktigt som STRATOVARIUS. Det låter lite för modernt, så kanske man kan uttrycka sig. 

Det har även smugit in sig en liten progressiv ådra i musiken och det är ju inga fel direkt. 
Tyvärr tycker jag inte att alla låtarna riktigt håller samma standard och skivan blir en aning ojämn. 
Men de låtar som är bra, är riktigt bra istället. Så egentligen spelar det ingen roll om man ger plattan en sjua eller åtta. Den är lik förbenad riktigt bra och klart köpvärd.

Lyssnar man på Timos soloplattor och de här senaste tre STRATOVARIUS-släppen. Så står det klart att hans röst låter trevligare. Jag tror att Tolkki ville att Timo skulle ”falsettsjunga” till absurdum och det fungerande enligt mig inte på varenda låt. Timo sjunger dessutom med bättre engelskt uttal nuförtiden och i och med att han varierar rösten mera, blir den också mera uttrycksfull än den varit tidigare.

En som dessutom övertygar mer o mer (hur det kan vara möjligt), är Jens Johansson. Han står inte still utan utvecklar sitt spel hela tiden och hans låtskrivartalanger är betydligt större än jag kunnat ana. De två låtar han skrivit på Nemesis: ”Castles in the air och ”Dragons”, tillhör absolut bland de bästa låtarna på plattan.

Nytillskottet Matias Kupiainen visar sig vara en frisk fläkt, som både låtskrivare och producent. 

Hans kunskaper på gitarr kan man inte heller klaga på, även om jag som sagt, gärna sett ett lite annat gitarrljud på plattan. Men det är bara kosmetik vi pratar om och i slutändan spelar det knappast någon roll.

Så här ska lätt symfonisk och progressiv power metal låta!

Bästa låt: Castles in the air
 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER