ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nightwish – Human. :II: Nature.

43 Shares

Pionjärerna inom symfonisk metal är tillbaka. Med nästan 25 yrkesverksamma år är Nightwish väletablerade i genren. Deras senaste alster Human. II: Nature. består av 17 spår. De sista spåren av dessa är en åttadelad orkestersvit med en inledande och avslutande berättarröst. Jag uppskattar det. En av de saker jag gillar bäst med Nightwish är just bandets symfoniska skicklighet och hur deras musik ibland låter som en storslagen filmmusikalisk komposition. Det lyckas man verkligen med här. All the Works of Nature Which Adorn the World-Moors är en av de låtar som ständigt håller intresset igång.

I låtar som Noise känner man igen Nightwish’s typiskta sound. Faktum är att albumets 9 första låtar innehar mycket av bandets typiska sound. Det är inte mycket med albumets innehåll som överraskar. Visst, att bandet skulle presentera en åttadelad orkestersvit såg man inte komma. Men om man ser till att Nightwish är duktiga på att experimentera och har en dragning till det dramatiska så är det inte så udda som det verkar. Är det någonting jag överraskas av så är det hur oväntat hård låten Tribal låter. Fantastisk låt, även om de körande rösterna inte alltid passar in. I Floor Jansen har Nightwish hittat en ypperlig sångerska som verkligen sjunger som en sångfågel. Det är fullständigt häpnadsväckande på sina ställen hur hon lyckas ta de toner och navigera så skickligt mellan melodier. Detta märks redan i förstaspåret Music och det tar inte slut där. Floors insats är däremot inte bättre eller sämre än någon annan bandmedlems insats (borträknat Tuomas Holopainen, bandledare, keyboardist och bandets primära låtskrivare som har gjort det riktiga hästjobbet, en särskild eloge till honom för insatsen). Samspelet bandet emellan är helt fantastiskt, för att inte tala om det arbete som har lagts i studion på musikproduktionen.


Human. :II: Nature. är ett album som är i klass med, om inte vassare än, Imaginaerum som enligt mig är ett av deras bästa verk. De båda albumen har också sina bärande koncept gemensamt. Här genomsyras varje låt av temat natur, som titeln antyder och texterna framför, särskilt när låtarna ständigt flörtar med varandra och länkas samman i sin mystiska naturromantik.

En annan lysande sångare har bandet i basisten Marko Hietala, som inte tar alltför mycket plats på sång i den här produktionen. Jag trodde att jag skulle tycka att det var synd, men med ett par lyssningar bakom mig känns albumet väl avvägt. Det behövs varken mer av vare sig det ena eller det andra. Det enda som inte faller mig i smaken är stämningen i låten Harvest som känns lite väl glättig.

Jag ger Nightwish’s senaste album Human. :II: Nature. starka 4/5 i betyg. Här har vi en av årets bästa plattor!

Band: Nightwish.
Titel: Human. :II: Nature.
Genre: Symfonisk metal.
Skivbolag: Nuclear Blast Records.
Releasedatum: 10/04/2020.
Betyg: 4/5.
Bästa låt: Music, Tribal, Noise.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter