ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Enforcer – Death By Fire (9.0)

enforcer-death-by-fire-2012

Band: Enforcer
Titel: Death By Fire
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Producent: Enforcer
Releasedatum: 2013-02-01
Betyg: 9/10

Jag har följt Enforcer ända sedan den tiden då man inte var ett “riktigt band”, utan ett enmannaprojekt signerat sångaren/gitarristen Olof Wikstrand. Jag har sedan sett ett helt fantastiskt band utvecklas fram med åren och det har tvivelsutan blivit som så att Enforcer numer kan räknas till ett av de absolut bästa banden vi har i det här landet. Från att ha varit ett renodlat undergroundband har Enforcer utvecklats till en internationell angelägenhet som går hem i de flesta lägren och allt detta har man lyckats åstadkomma utan att kompromissa med sina ideal. Man är lika råa och old school som när man startade och trots att man inte gjort några som helst ansträngningar för att låta mer kommersiella och tillgängliga har man lyckats bli signade till storbolaget Nuclear Blast, vilket också har medfört att bandet numer är lokaliserat i den kungliga huvudstaden istället för i Arvika där allting startade för nio år sedan.


När Death By Fire inleds med Bells Of Hades/Death Rides This Night hör man direkt att Enforcer verkligen inte har bytt stil sedan man hörde dem sist. Tur är väl det, för Enforcer har verkligen ett sound som tilltalar mig något enormt. Det är rå och brutal heavy metal anno tidigt 80-tal uppblandat med inslag av speed/thrash metal inspirerad av Metallicas monumentalt klassiska debutplatta Kill ‘Em All från 1983. Blanda klassisk heavy metal med råa thrashriff och lägg sedan till fantastisk sång från tidigare nämnde Olof Wikstrand och du har Enforcers succérecept på hur man skapar riktigt bra hårdrock. Plattan inleds som sagt starkt med tidigare nämnda låt, men det är verkligen inte brist på låtar som slåss om titeln som Death By Fires bästa. Även singeln Mesmerized By Fire, Take Me Out Of This Nightmare och avslutande Satan är helt klart med bland kandidaterna. Överlag är det, som vanligt när det gäller Enforcer, extremt hög kvalitet på samtliga låtar och jag som i vanliga fall inte är något större fan av instrumentala låtar kommer på mig själv med att tycka att den instrumentala Crystal Suite är riktigt vass. Att låtarna dessutom levereras med en sådan energi, aggressivitet och musikalisk precision gör att kombinationen av låtmaterial, energi och musikalisk kompetens skapar en riktig käftsmäll till platta.

Annons:

Jag är ett stort fan av både Enforcer debutplatta Into The Night och uppföljaren Diamonds och jag skulle tvivelsutan ge båda dessa 9/10 i betyg. Därför är det svårt att prata om någon bästa eller sämsta platta när det gäller Enforcer, jag tycker faktiskt att samtliga tre av bandets alster är precis lika bra och det är omöjligt att skilja dem åt. Stilmässigt är det väldigt likt på alla tre plattor och låtmaterialet är även det imponerande högklassigt. Man måste ju säga att det är extremt imponerande att släppa tre plattor i rad och inte ha en enda dipp någonstans. Enforcer nämns inte riktigt bland de riktigt stora namnen inom svensk hårdrock dock, men det känns onekligen som att det bara är en tidsfråga innan man klassas som ett av de största namnen vi har i Sverige. Bland de bästa är de redan, nu gäller det bara att den stora massan inser det också och det tror jag faktiskt att man kommer göra med släppet av Death By Fire. Det är så pass kommersiellt gångbart. Dock inte för att Enforcer fiskar efter det, utan bara för att det är så jävla bra. Det är rått och hårt men samtidigt smittsamt, refrängstarkt och fullt av melodier och hooks som sätter sig i skallen från första genomlyssning. Kvalitet går alltid hem och det här är tveklöst så pass kvalitativt att alla som gillar hårdrock borde digga den här plattan som fan.

Om det inte vore för att jag misstänker att 2013 kan bli ett löjligt starkt skivår med nytt material från Watain, Ghost, Kvelertak och kanske från In Solitude och Satyricon också om mina källor stämmer, hade jag redan nu kunnat garantera Enforcer en plats på min topp tre över de bästa plattorna det här året. Nu tror jag dock som sagt att det kan bli riktigt tight på dylika listor i år, men att Enforcer med Death By Fire skapat en sådan pass stark platta att den tvivelsutan kommer vara med och slåss i toppen anser jag vara ett oomkullrunkeligt faktum. Köp genast!

Bästa låt: Bells Of Hades/Death Rides This Night
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="14" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT