ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dynazty – The Dark Delight

105 Shares

Under rådande omständigheter är ny musik ett välkommet avbrott i en ganska monoton vardag. Därför är det extra roligt när musiken är ett riktigt vasst skivsläpp i form av “The Dark Delight”. Den känns som en naturlig uppföljare till “Firesign” från 2018 men visar också ett band som har mognat, utvecklats ytterligare ett snäpp och osar självsäkerhet. Det krävs dock ett par genomlyssningar för att man ska inse skivans fulla potential.

Mitt första intryck är att det är en modern ljudbild som påminner om band som Amaranthe, och Kamelot. Men ju fler gånger jag lyssnar desto mer försvinner den känslan. Dynazty har utvecklat ett unikt sound som inget band till dags dato har. De blandar och ger mellan olika genrer och ljudmässigt låter det maffigt, melodiöst, hårt och vasst på samma gång.


Öppningslåten, tillika första singeln “Presence of Mind” sätter ribban högt och bjuder in till vidare lyssning. Det är dock inte förrän i efterföljarna “Paradise of the Architect” och “The Black” som bandet tänder på alla cylindrar och bjuder på låtkvalitet utan dess like. Här blandas musikstilar som power metal, melodiös hårdrock och ibland även symfoniska inslag som skapar det som i slutändan låter som Dynazty 2020 gör.

Att bandet består av skickliga musiker är ingen hemlighet med tanke på de CV de har, men det är i Dynazty som de verkligen får glänsa. Att man dessutom väljer att stå för produktionen själva och göra det med sådan bravur bevisar på att man lyckas styra skutan på egen hand numera.

GG6 (Henrik Englund Wilhelmsson) från Amaranthe är en röst som vid det här laget känns igen i de flesta Amaranthe-sammanhang, men här får det ändå ses som ett ganska ovanligt gästspel. Det är dock en välkommen avvikelse som bidrar till en djupare dimension i låten “From Sound To SIlence”. Efterföljande powerballaden “Hologram” är en klass för sig. Här skalas det mesta av och kvar är det som gör Dynazty så fruktansvärt bra: en riktig bra melodi med feta och pampiga gitarrsolon.

“Heartless Madness” och “Waterfall” påminner inte om något som bandet tidigare gjort men passar desto mer in i kontexten. Dessa är låtar som växer ju mer man lyssnar på dem och “Heartless Madness” kommer definitivt bli stora publikfavoriten på bandets kommande konserter. 

Flertalet gånger kommer jag på mig själv att förföras av gitarrslingorna och påtagliga melodierna. Dynazty har i “The Dark Delight” en självsäkerhet som får dem att våga experimentera mer men ändå lyckas ro hela skivan i land. Nils Molins sånginsats är utom denna värld, för att inte nämna Loves och Mikaels (gitarrer) mästerliga flirtande med gitarrerna. Georg (trummor) vågar ta ut svängarna och experimentera mer (än vad han tidigare gjort åtminstone) och Jonathan (bas) får ta mer plats och bidra med ett hårdare och fylligare sound. Det här är ett av Sveriges bästa band idag!

Det var svårt att föreställa sig att Dynazty kunde bli så mycket bättre än som på den där releasefesten för “Bring The Thunder” på Alcazar (Nalen) 2009. Dynazty 2020 är dock hästlängder bättre (om än ett helt annat band än då) och hur de i fortsättningen kommer toppa detta blir mycket intressant att se.

Band: Dynazty
Titel: The Dark Delight
Genre: Melodic metal
Skivbolag: AFM Records
Releasedatum: 3/4 2020
Betyg: 4/5
Bästa låt: Threading The Needle, Heartless Madness, Paradise of The Architect

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter