ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Lucifer – Lucifer III

20 mars så släppte Lucifer sitt tredje studioalbum, Lucifer III. Albumet skulle ha fått en releasefest på Geronimos FGT i Stockholm men fick liksom många andra evenemang ställas in på grund utav coronasituationen. Lyckligtvis släpptes i alla fall skivan som planerat.

Om man kollar närmare på just skivan så får man en rätt bra helhetsbild av vad man har att vänta sig (om man inte redan har lyssnat på någon av singlarna som släpptes i förtid från albumet). Cover art:en avbildar bandet i en gotisk kyrkogårdsmiljö poserande vid en svart Rolls Royce Silver Shadow från 70-talet, en tidsepok som bandet hämtar mycket av sitt sound ifrån. Jämfört med sin föregångare har tongångarna blivit lite dovare, det låter som om albumet mycket väl kan ha spelats in på en kyrkogård. Albumet har atmosfär och en gotisk stämning – för att inte tala om att texterna på låtarna andas det här temat. I det stora hela låter Lucifer sig likt. Lucifer III är i klass med sin föregångare, även det ett riktigt stadigt album.

Lucifer III bjuder på 9 tunga, karaktäristiska spår med lysande fin sång från Johanna Platow Andersson (tidigare Sadonis) och mörkt, samspelt lir från instrumentalisterna. Även enkla inslag som de kraftiga nedslagen på pianot i spår som Ghosts sätter stämningen rejält. Detsamma gäller det uttonade skriket i Coffin Fever.

Just spåret Ghosts är öppningsspåret på albumet och tillsammans med Midnight Phantom och Leather Demon utgör dem en väldigt stark start-trio! Midnight Phantom är något alldeles extra med sina extra röstpålägg, klappinslag och melodierna som kastas fram och blandas samman. Däremot upplever jag det som att det intressanta långsamt mattas av och att albumet tappar lite i fart l’ngre fram. Inte ens Pacific Blues, en blueslåt med doom-prägel, är nog för att återställa samma eggande känsla i kroppen som infinner sig i start. Jag uppskattar däremot att det finns en variation i känsla och influenser i albumet, trots det ständigt närvarande temat. Flanked By Snakes är ett dansant spår. Tidigare nämnda Pacific Blues med sin blueskärna har även särskilt snyggt lagda trummor och ett riktigt inbjudande intro. Coffin Fever bjuder på extra snyggt gitarrspel.

Cemetery Eyes känns inte som den starkaste låten att avsluta med. Speltiden känns dock väl avvägd och det passar bra att albumet slutar p[ sitt nionde spår, en mättande dos på ungefär 39,5 minuter.

Redan invigda fans av Lucifer hittar här ytterligare en hård platta med bandet och jag är helt övertygad om att det här albumet för många andra kommer att bli inkörsporten till Lucifer. Personligen tycker jag att Lucifer III är i klass med sin föregångare, och eftersom jag gav Lucifer II starka 3/5 i betyg så kommer Lucifer III att hamna på samma slutbetyg.

Band: Lucifer.
Titel: Lucifer III.
Genre: Hard Rock.
Skivbolag: Century Media Records.
Releasedatum: 20/03/2020.
Betyg: 3/5.
Bästa låt: Midnight Phantom.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER