ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Soilwork – The Living Infinite (8.0)

soilwork-the-living-infinite-cd-2013

Band: Soilwork
Titel: The Living Infinite
Genre: Melodisk Death Metal
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Producent: Jens Bogren
Releasedatum: 2013-03-01
Betyg: 8/10

Tjugo låtar på nära en timma och trettio minuter, bara det är svulstigt och kanske framförallt modigt. Det är inte många i denna genren som försökt sig på ett dubbel album, men det krävs väldigt mycket för att komma undan med hedern i behåll. Jag ska erkänna att jag var en aning skeptisk när jag fick reda på det, särskilt med tanke på att deras senaste släpp har innehållit betydligt svagare spår som kännts som enbart utfyllnad. Därför är det glädjande att kunna meddela er läsare att Soilwork har klarat av bedriften och det galant, att kunna hålla intresset uppe hos lyssnaren samtidigt som det inte får vara repetativ är ett konststycke och här visar de sin kompetens som ett av Sveriges bästa i sin genre och med en utvecklingskurva som pekar åt rätt håll, nämligen upp.


Visst finns det låtar och partier som hade kunnat strykas men de är absolut inte fler än tidigare trots att albumet har tio spår extra än normalt. Bandet Soilwork har utvecklats och utmanat sig själv denna gång, till stor del har det resulterat i varierat och vackert låtskriveri med utstickande och originella melodier som med den organiska och “äkta” produktionen gör att atmosfären och känslan över albumet blir alldeles unik. Många har åsikter om att Soilwork trampar i redan upptrampade fotspår och det kan tidigare ha funnits en poäng med det men det tar slut nu, de har satt sin egna signatur på deras redan kompetenta musik som sätter dem i främsta ledet.

Musiken är varierad och spänner över flertalet genrer, från våldsamma blastbeats till progressiv rock, dessutom lyckas de göra dessa skiftningar på magnifikt sätt så musiken inte känns ryckig eller spretig utan snarare helt naturligt. Skall rekommendera alla att ge denna platta maximal uppmärksamhet när du lyssnar på den, det är inget du till en början städar till, engagerar du dig får du nämligen sjufallt tillbaka för likt en gripande film så berör detta, känslan jag får av att lyssna på plattan sitter kvar efter och det är inte ofta det händer mig när det gäller musik.

Annons:

De låtar som tilltalar mig minst är de rakare spåren som domineras av raskare takter och som klockar in på strax under tre minuter, samtidigt tycker jag att de fungerar bra som pausspår vilket gör att du får en chans att vila lite från alla intryck, så de fyller en funktion trots allt. Produktionsmässigt är det klanderfritt och signerat Jens Bogren som lyckats fånga och förstärka uttrycken i musiken. Har inte fördjupat mig i texterna men de handlar till viss del om vår alltid så aktuella fråga angående vår existens och det är ingen hög oddsare om det skulle visa sig ge ytterligare en positiv dimension av albumet.

Ett snyggt designat omslag till vackert designad musik gör paketet komplett och jag är säker att “The Living Infinite” kommer gynna bandets karriär. Ni som gillar Soilwork sedan tidigare blir inte besvikna och är ni dessutom öppna för nya grepp så är detta albumet absolut för dig. Fylld med melodigenialitet och underbar energi som tillsammans med Björns fantastiska röst oavsett sångläge och musicerande av världsklass med grym gitarr intesitet så har onekligen Soilwork satt ribban högt, återstår att se om någon lyckas komma över, tveksamt. Deras absolut bästa album på länge.

Bästa låt: Drowning With Silence
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT