ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Allen/Olzon – Worlds Apart

Hur smaskigt låter det egentligen med en duettskiva? Det får mig att tänka på sliskiga ballader och inte hårdrock men har man koll på Russel Allens sidoprojekt så vet man att han spelat in ett antal plattor med Jörn Lande. Där låtskrivaren och gitarristen Magnus Karlsson skämde bort oss med drösvis av härliga låtar. Den här gången så blev det en helt annan konstellation med vår svenska metalsångfågel Anette Olzon.

Att inleda en duettskiva med en sololåt av Russel Allen är onekligen ganska udda och jag satt verkligen och vänta på Olzons sköra stämma skulle komma in och bryta av Allens lejonvrål men så skedde icke i Never Die. Titelspåret dröser in som andra spår och Worlds Apart gör sig helt okej även om det känns lite som en standardkomposition av Magnus Karlsson som levererar ett av sina fläckfria solon. I’ll Never Leave You drar igång med klassiskt dubbeltramp och det gläder mig att höra hur mycket bättre Anette Olzons uttal är och den här låten skulle ha kunnat kvala in på vilken som helst av Kamelots plattor med Roy Khan. Här får också Olzon husera fritt utan påhälsning av Allen. Det är svårt att inte nämna samtliga spår på Worlds Apart, då det egentligen är ruskigt snyggt och galet välproducerat. Här tillåts Russel Allen och Anette Olzon få solosjunga med jämna mellanrum och så bryter man av med en duett då och då. Jag tycker att det konceptet fungerar utmärkt och ger lite luft i det hela.

No Sign of Life får mig osökt att tänka på Dokken’s gamla skräckklassiker Dream Warriors i inledningen. Den här låten gillar jag vissa dagar och andra så ledsnar jag en aning på den något gapiga refrängen. Det jag inte ledsnar på är Magnus Karlssons gitarrspel som är rakt igenom toppklass och hur många bra låtar har den här mannen på lager egentligen? One More Chance bjuder upp till Nighwish sväng och man undrar hur finnarna tänkte när man gjorde sig av med Anette Olzon. Rent musikaliskt så har hon verkligen bevisat sig gång efter gång de senaste åren, och att våga ge sig på att duellera med en av världens bästa rocksångare i Russel Allen bevisar att hon är Melodic Metal drottningen nummer 1. En av Worlds Apart stora tillgångar är Anders Köllerfors trumspel, som plockar fram det bästa i varje låt. Det finns en variation som är förfriskande skön och lyssna på. Ett av mina favoritspår är Cold Inside som har placerats näst sist på skivan, och personligen så tycker jag att det är ett givet singelspår.

Självklart så avslutas Worlds Apart med duetten Who’s Gonna Stop Me Now och befäster den kvalité som Allen/Olzons debut bjuder på. Ska man vara lite kritisk så är det möjligtvis så att man känner igen en hel del från Karlssons tidigare produktioner och kanske hade skivan vunnit på att vara en aningens mer äventyrlig för att sticka ut den enorma konkurrens som finns inom Melodic Rock facket. Jag har slitit mitt hår ett par dagar och inser att en trea är för lågt och en fyra kanske för högt, men sträcker på mig till slut och inser att betyget är ska vara självklart vara en fyra.

Artist: Allen/Olzon
Titel: Worlds Apart
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: Frontiers
Betyg: 4/5
Bästa låtar: I’ll Never Leave You, One More Chance och Cold Inside

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER