ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kongh – Sole Creation (8.0)

kongh-sole-creation-cd-2013

Band: Kongh
Titel: Sole Creation
Genre: Sludge/Doom Metal
Skivbolag: Agonia Records
Producent: Magnus Lindberg
Releasedatum: 2013-02-05
Betyg: 8/10

Nässjös stoltheter Kongh är ett band som jag personligen har diggat ända sedan 2007 då jag hörde debutplattan Counting Heartbeats. Två år senare släpptes uppföljaren Shadows Of The Shapeless som jag anser var ett snäpp bättre än debuten. Med en sådan positiv utveckling är det inte utan att man hade höga förhoppningar på Sole Creation, speciellt då det tagit så pass många år att släppa den. När man sedan också fick höra att Magnus Lindberg från Cult Of Luna och John Doe från Craft skulle vara inblandade i skapelsen blev inte förväntningarna direkt lägre.


När titelspåret drar igång så slås man av att det är ett lite lugnare och lite mer moget Kongh som strömmar ur högtalarna. Det är inte riktigt lika kaotiskt som det varit under vissa perioder tidigare och det är nästan ett hypnotiserande stonerriffande som genomsyrar detta extremt högklassiga stycke musik som inleder plattan. Självklart låter det dock inte bara stoner, Kongh är ett band som är väldigt svårt att genrebestämma då dessa herrar skapar väldigt progressiv, intrikat och framförallt intressant musik. Man rör sig med en ypperlig fingertoppskänsla mellan genrer som stoner, doom, sludge och death metal. Jag kan ofta tycka att progressiv musik blir lite väl pretentiös och jag är helt klart av åsikten att Venom, med sin råa, raka och ibland halvtaffligt framförda black metal, är bättre än mer progressiva och “duktiga” orkestrar i sin genre. Lika så föredrar jag Motörhead före Dream Theater. Kongh är dock ett av tämligen få progressiva band som jag inte har några invändningar mot alls. Trots att tre av de fyra låtarna klockar in på över tio minuter känns det aldrig tråkigt och utdraget. Kongh lyckas ständigt väva in intressanta och snygga vändningar i musiken och man lider inte heller av den tradiga “duktigheten” som ofta förekommer hos progressiva band där det gäller att spela så snyggt och perfekt som möjligt. Konghs musik genomsyras av en råhet och en hårdhet som känns tämligen uppfriskande inom den progressiva metalscenen.

Samtliga av de fyra låtarna är oerhört atmosfäriska och dryper av ångest och ger en härligt krypande känsla hos lyssnaren. Sången från David Johansson är tämligen ypperlig och är en av anledningarna till att Konghs musik känns så pass genomgående intressant. Skiftningarna i nämnde sångares röst, från ren sång till growl och allmänna ångestläten, hjälper verkligen till att skapa effektfulla skiftningar i Konghs musik och är en av de främsta orsakerna till att de långa låtarna aldrig känns tråkiga.

Annons:

De låtar som sticker ut mest är det inledande titelspåret samt den extremt snygga och suggestiva albumavslutaren Skymning. De två övriga låtarna, Tamed Brute och The Portals, är även de högklassiga hantverk, men de kommer ändå aldrig riktigt upp i klassen som uppnås på de resterande två låtarna. Trots detta är Sole Creation en mycket bra platta och det känns väldigt roligt att kunna säga att Konghs formkurva fortsätter att peka uppåt. Med Sole Creation har man skapat sin bästa platta hittills och verkligen lyckats få till en helhet som jag ibland saknat på bandets tidigare alster. Att det tagit ett par år att släppa Sole Creation verkar bara ha varit positivt då detta verkligen är en platta som jag kan rekommendera till alla som gillar bra och intressant hårdrock med själ och ett eget uttryck. Ett givet köp för alla som besitter stil och klass samt har smak för det goda i livet!

Bästa låt: Skymning
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT