ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stagman – Kejsarens Nya Kläder

Bosse Stagman alias Zinny J Zan (Easy Action, Shotgun Messiah, Zan Clan) gör sedan ett par år tillbaka musik på svenska. Bandet Stagman utgörs förutom av Bosse själv av välmeriterade Stefan Bergström (Skintrade) på gitarr, Nalle Påhlsson (Treat, Therion m fl) på bas samt Björn Höglund (Easy Action, Hoven Droven m fl) på trummor. De tidigare plattorna ”Är Ni Kvar Därute?” (2017) och ”Moder Jord” (2018) har en tydlig Singer/songwriter feeling. Den grunden finns kvar, men ”Kejsarens Nya Kläder” uppdaterar också soundet med en del nya influenser.

Ett exempel är ”En mil i mina skor” där tankarna går till Magnus Uggla, framförallt hans nittiotalsdängor som ”Kung för en dag” och ”Jånni Balle” blandat med ”Real Wild Child” (Iggy Pop). Det finns också en proggig krydda med subtila ”Vem kan man lita på” (Hoola Bandoola Band, Uggla) vibbar. Här finns distinkt hitpotential med en catchig refräng och en effektiv återkommande bashook som för tankarna till ”Avundsjuk” (Nanne Grönwall) och ”Give me some loving” (Spencer Davis group m fl). ”Tar Vad Vi Kan Få” låter närmast som klassisk svensk pop där paralleller kan dras till Niklas Strömstedt. Det är svenskt vemod blandat med soldis. En riktig pärla!


Här finns fler spår med en utpräglad popfeeling. ”Ingen Annan Vet” är en svävande vacker ballad om tvåsamhet, ”Sida Vid Sida” finstämd vispop i Per Gessle traditionen med mandolin, akustiska gitarrer och klockspel. Refrängen sitter som tapetklister efter första lyssningen. Avslutande ”Här Kommer Tystnaden” bjuder på ytterligare en upplyftande refräng och vackra melodier som berör. ”Resan Som Vi Gjort” är lågmält reflekterande både över livets gåva och dess förgänglighet. Finstämd med stråkar och harmonier får den mig att tänka på Pink Floyd.

Titelspåret ”Kejsarens Nya Kläder” är ett långfinger och en känga rakt i plytet på den sittande regeringen. Låten beskriver på ett utmärkt sätt hur många ser på Sverige i dag när skjutningar och sprängningar präglar nyhetsrapporteringen var och varannan dag. Ett faktum våra folkvalda inte verkar vara intresserade av att vilja hantera överhuvudtaget. Samma tematik hittar vi i ”Inga Sånger Kvar I Mitt Jukeboxhjärta” och framförallt i ”Ser Ni Eldarna” som beskriver ett djupt missnöje med en regering som tappat greppet om landet, ett brutet samhällskontrakt och att löften bara blir tomma ord och inte verklighet. Musikaliskt är närvaron av till exempel Lundell och Thåström stark.

Tredje gången gillt står Stagman ännu stadigare med en alltmer tydlig riktning. Stagman kan liknas vid en modern protestsångare som kritiserar makten och beskriver det svek han ser och känner. ”Kejsarens Nya Kläder” skildrar vad han tycker är ett nedplockande av välfärden. Ena benet är fast förankrat i en svensk Singer/songwriter tradition, det andra i klassiskt popsnickeri. Texterna är ömsom samhällskritiska och ömsom reflektioner över den egna livsresan. Det här bör absolut kunna tilltala fans av såväl Uggla och Gessle som Winnerbäck och Thåström. Beväpnad med ett riktigt starkt låtmaterial blickar Stagman framåt med beslutsamhet, men bejakar samtidigt sina rebelliska rötter. Det känns skönt, världen behöver fler rebeller!

Band: Stagman
Titel: Kejsarens Nya Kläder
Genre: Rock
Skivbolag: GMR Music
Releasedatum: 2020-02-28
Bästa spår: Tar Vad Vi Kan Få, En mil i mina skor, Ingen Annan Vet, Här Kommer Tystnaden, Resan Som Vi Gjort, Kejsarens Nya Kläder, Ser Ni Eldarna
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT