ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Diamond Dawn – Overdrive (7.0)

42 Shares
DD-Overdrive

Band: Diamond Dawn
Titel: Overdrive
Genre: Melodisk Rock
Skivbolag: Frontiers records
Producent: Diamond Dawn
Releasedatum: 2013-02-22
Betyg: 7/10


I en snart överbefolkad genre där nya band ständigt dyker upp i mycket varierande kvalité slår sig nu det unga Göteborgsbaserade Diamond Dawn fram. För att hamna på “rätt” sida strecket så krävs det också mer och mer och lyckas du inte omgående så är det svårt att revanschera sig. Diamond Dawn lyckas med beröm godkänt att placera sig i det övre skiktet, det är inget nyskapande utan klassisk melodisk rock vi pratar om men de besitter en mycket nödvändig talang för att lyckas i denna myrstack av band, nämligen att kunna skriva bättre och intressantare låtar än sina konkurrenter.

Det är en bit kvar till topp nivån men för att vara en debut så är detta mycket imponerande och jag ser redan fram emot vad de kan göra med sin uppföljare.

De bjuder på närmare 50 minuters musik fördelat på 11 spår som lämnar ett bra intryck hos mig som lyssnare, det är en behaglig resa med härliga melodier, bra produktion och stabilt framförande, alla låtarna håller däremot inte samma höga klass, utan det finns märkbart svagare spår men de kompenseras bra med guldkornen som finns på skivan.

Skivan startar med låten “Into Overdrive” som har ett skönt tempo och en positiv känsla över sig och keyboardslingan är det som gör att låten lyfter lite mer, bra, följer upp gör första singeln “Take Me Higher” som har en riktigt bra vers och den levereras i mellan tempo, en absolut bra start på skivan och kvalitén är överlag godkänd skivan igenom och tack vare en ren och naken produktion befriad från överdrivet effekter och lager av instrument gör det ganska lätt lyssnat och njutbart.

Bra uptempo låtar finner vi i “Indestructible” och “Turn It Up” varav den sist nämda besitter skivans klart ösigaste refräng.

En vacker ballad bjuder de på i “Don´t Walk Away” och den hade med lätthet platsat på Absolute Power Ballads.
Förvaltas deras uppenbara talang rätt så kan detta band nå mycket långt, oddsen ökar ytterligare när de har ett skivbolag som Frontiers som backar upp.
Däremot kan de behöva hitta ett mer personligt uttryck rent visuellt då videon till singeln gör att parallelerna till ett av Sveriges bästa band är omöjliga att undgå och att jämföras med det bandet gynnar dem inte.

Summan av vad vi har fått höra under dessa 50 minuter är en riktigt bra debut med ultra melodiösa låtar med refränger som lätt klistrar sig fast i minnet och då inte som en plåga utan på ett bra sätt och rent musikaliskt framfört är det klanderfritt.

Att dessa unga grabbar dessutom har producerat denna skiva själva ger dem ett stort plus i kanten och bevisar att de besitter stor musikalisk kompetens.
De har jobbat hårt med detta album och de kommer säkert få betalt för mödan, det kan bli intressant att se dem live då jag är övertygad om att denna musik passar perfekt till en ljummen svensk sommarkväll.

Det finns en framtid hos detta band och jag tror att kurvan kommer peka uppåt och detta visar än en gång att Sverige presenterar den kanske absolut bästa melodiska rocken i världen för tillfället.

Bästa låt: Turn It Up
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter