ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

W.E.T. – Rise Up (9.0)

wet-riseup-album2012

Band: W.E.T
Titel: Rise Up
Genre: Melodisk Rock/ AOR
Skivbolag: Frontiers Records
Producent: Erik Mårtensson
Releasedatum: 2013-02-22
Betyg: 9/10


Efter den självbetitlade debuten som berörde många positivt i den melodiska rock världen så fanns bara ett läge inför uppföljaren.

Det var länge sedan jag hade så höga förväntningar på ett släpp, men det kändes helt naturligt och orolig var jag inte heller, frågan var hur bra detta skulle bli.
Sveriges melodi geni, låtskrivaren/producenten Erik Mårtensson är del i detta band, dessutom har han med sig Eclipse kompanjonerna Magnus Hendriksson (gitarr) och Robban Bäck (trummor) som tillsammans garanterar och levererar en mäktig och imponerande rytm sektion och tillsammans med Robert Säll från AOR ledande Work Of Art så kompletteras bandet på bästa sätt, till sist så finner vi en av rockvärldens bästa röster i Jeff Scott Soto som med en gedigen meritlista ger allt.
Med dessa musikers kompetens och erfarenhet så blir resultatet därefter, genialiskt.

Med dessa herrar i samma band kan det väl inte gå fel? Med resultatet i min hand så är svaret nej, de har istället gjort allt rätt.

Debuten är redan en modern klassiker, men uppföljaren är faktiskt ännu bättre och därmed så blev detta bättre än mina förväntningar.
“Rise Up” har bättre låtar och produktion än föregångaren och låtarna känns mindre spretiga.
Känslan av att de utarbetat detta mer tillsammans som ett band denna gång är tydlig och ursprungs bandens kännetecken har blivit mer tydliga.
Det “metalliska” i produktion och låtar har på denna platta skalats bort och istället tagit mer riktning åt ren melodisk rock vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning, varje låt på skivan håller samma melodiska ådra men ändrar nyans och skepnad mellan låtarna vilket gör att den totala känslan blir varierad och intressant.

Produktionen känns mer levande och har den tyngd och skärpa som man önskar i denna genré, allt görs tydligt för lyssnaren och den sammanlagda intrycket av albumet blir ännu bättre.

12 låtar på drygt 48 minuter är generöst och alldeles lagom, ett bonus spår kommer finnas på den Japanska utgåvan som enligt uppgift ska innehålla ös och dubbla baskaggar. Dessutom finns två spår till inspelade som kommer finnas med på Live DVDn som spelades in på Debaser Slussen den 17:e Januari, så det finns anledningar att göra fler W.E.T. inköp detta år.

Plattan startar med “Walk Away” som sätter en skyhög standard från första sekund med en av de bästa refrängerna på skivan, Jeff visar sin fantastiska kapacitet och Magnus brilljerar med ett kort men magnifikt solo samtidigt som Robban har ett underbart driv i sitt trumspel.

“Learn To Live Again” följer upp, singelspåret som erbjuder skivans enda duett med Erik Mårtensson, detta kunde jag mycket väl haft mer av på denna skiva för deras gemensamma framförande genererar ganska kraftig ståpäls.
Melodisk rock av absolut världsklass och utmärkt val av singel.

Nästa låt är titelspåret “Rise Up” som måste vara deras absolut “rockigaste” låt hittills, bra tempo och körsång. Efter den utmärkta starten dras tempot ner med balladen och singel nummer två “Love Heals”, en underbar powerballad som visar att de behärskar samtliga moment, mäktigt!

Så här bra fortsätter det i åtta spår till och lägsta nivån i låtarna är så extremt hög att det är svårt att peka på något extra bra eller något som är till det sämre, något som jag däremot upplever är att verser och bryggor har så bra melodier att de ibland är snäppet bättre än själva refrängen, det kan inte funnits något “det duger” när de komponerade denna platta, inget har smitit förbi bandets finnätade kvalitets filter.
“Bad Boy” är ytterligare en rockrökare i uptempo som får mig att (trots obefintlig begåvning) sjunga med och det med en stigande må bra känsla, given sommarlåt!

Ni som saknar Talisman kan få lite tillfredställelse i “On The Run” då den startar med Talisman patenterat gung som följs upp med kanske skivans bästa vers och eskalerar sedan i en allsångs refräng……..till, ja, jag säger till för de finns många av dem på denna skivan kan jag garantera.

Har nästan spenderat två månader med denna skiva nu och det finns inga tecken som tyder på att jag ska tröttna på det jag hör, det finns ett djup i framförande och komponerande som gör skivan bred, massiv och varaktig.

Detta kan bli årets melodiska rock platta, dock lite för tidigt att säga, men det ska till så otroligt mycket för att kunna mäta sig med detta.
“Still Believe In Us” är ytterligare en mäktig powerballad med massor av känsla och uttryck.

Summerat så är detta ett mäkta imponerande album från start till mål där vi serveras fantastisk musik i all led, det är en triumf för alla inblandade och många band kommer försöka uppnå detta men de allra flesta kommer med säkerhet att misslyckas.

Ett modernt mästerverk och en riktigt våt dröm för alla oss som älskar melodisk rock.

Bästa låt: Walk Away + 11
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter