ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Helloween – Straight Out Of hell (7.0)

72 Shares

helloween-straight-album-2013

Band: Helloween
Titel: Straight Out of Hell
Genre: Power Metal
Skivbolag: Sony Music
Producent: Charlie Bauerfeind
Releasedatum: 2013-01-23
Betyg: 7/10

När den Weiki-författade singeln ‘Burning Sun’ släpptes blev jag eld och lågor. Detsamma när videon till ‘Nabataea’ gjorde sin premiär. Det kändes verkligen som om HELLOWEEN hade något i hästväg på gång! Kanske till och med någonting bättre än det senaste och makalöst starka albumet ‘7 Sinners’?


Det börjar också lovande när ‘Straight Out of Hell’, bandets femtonde studioalbum, drar igång med just ‘Nabataea’. Det är något av det bästa jag någonsin hört dem prestera! Det sju minuter långa eposet innehåller precis allting som gör HELLOWEEN till världens bästa power metalband. Andi Deris (sång) visar för nionde albumet i rad att det är tillsammans med honom som HELLOWEEN är som absolut bäst. Men redan i den efterföljande ‘World of War’ händer det något och resten av albumet blir inte riktigt den fantastiska resa jag hade förväntat mig. Visste jag inte bättre skulle jag till och med tro att det är konkurrensen från UNISONIC och deras framgångar som får bandet att köra på säkra kort än någonsin. För fegspel är precis vad ‘Straight Out of Hell’ handlar om.

Alltför många låtar följer en väl beprövad och framgångsrik mall som vi har hört många gånger förr och detta får till följd att överraskningarna är ytterst få. Så ska det inte vara. HELLOWEEN har aldrig handlat om fegspel! HELLOWEEN har alltid gått sin egen väg och gjort vad de själva har trott på. Den här gången däremot är tillfällena då jag som lyssnare utmanas ytterst få och tillsammans med de allsångsvänliga refrängerna och det höga tempot som gäller nästan rakt igenom hela albumet, känns det mer som om HELLOWEEN har gjort albumet de tror att jag som lyssnare vill höra istället för att göra albumet de själva vill.

Missförstå mig nu rätt, ‘Straight Out of Hell’ är fortfarande ett bra album med flertalet lysande kompositioner som piskar mattan med majoriteten av låtarna dagens konkurrenter mäktar med. Bortsett från ‘Burning Sun’ och ‘Nabataea’ bjuds vi också på ett nytt syskon till svenskfavoriten ‘If I Could Fly’ i ‘Waiting For the Thunder’ och den blytunga poplåten ‘Asshole’ är skönt provokativ. ‘Years’ som påminner om en uppdaterad version av ‘Walls of Jericho’-klassikern ‘Guardians’ förtjänar också att nämnas. Detsamma gäller den elaka ‘Make Fire Catch the Fly’ och den avslutande ‘Church Breaks Down’ som båda visar hur det ska se ut när power metal skapas. På något vis känns det ändå som att man ska kunna förvänta sig mer från HELLOWEEN och sjuan känns i dagsläget till och med förvånansvärt svag.

Jag har i dagsläget fyra HELLOWEEN-tatueringar men ‘Straight Out of Hell’ får mig tyvärr inte att vilja skaffa en femte men tillfälliga svackor hamnar vi alla i och jag vet redan nu att nästa album kommer att få mig lyrisk igen.

Bästa låt: Years
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter