ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Lancer – Lancer (7.0)

88 Shares

lancer-lancer-cd-2012

Band: Lancer
Titel: Lancer
Genre: Heavy/Power Metal
Skivbolag: DooLittle Group
Producent: Ronny Milianowicz och Tommy Reinxeed
Releasedatum: 2013-01-21
Betyg: 7/10

Värmlänningarna i Lancer har varit ett av de mest omtalade svenska hårdrocksbanden de senaste månaderna. Med EPn Purple Sky från 2012 skapade de ett eko av glada tillrop och den positiva responsen var överväldigande vilket gjorde att förväntningarna inför fullängdsdebuten också var tämligen höga. Nu är alltså debuten här och även när det gäller denna skapelse så har tongångarna varit övervägande positiva. När man läser en recension av den här plattan, eller av Purple Sky också för den delen, så är en väldigt vanlig formulering och jämförelse just denna; “…som en blandning mellan Iron Maiden och tidiga Helloween”. Jag vill inte upprepa mig och skriva det andra redan har skrivit, men det går inte att beskriva Lancers musik på ett så mycket bättre sätt än just det tidigare nämnda. Det låter som det lite mer melodiösa Iron Maiden, runt Somewhere In Time och Seventh Son Of A Seventh Son ungefär, och Helloween runt Keeper Of The Seven Keys pt 1 och 2. Det är alltså melodiös heavy metal och power metal i 80-talskostym som framförs och det framförs dessutom väldigt bra. För det mesta, kanske ska tilläggas.


När man jämförs med storheter som Iron Maiden och Helloween är det inte så svårt att man också jämförs med nämnda bands storverk från just 80-talet, då det uppenbarligen är denna stil man satsar på att anamma själva. Vid en dylik jämförelse kan man konstatera att Lancer inte riktigt når upp i dessa herrars kapacitet rent låtmässigt, men med lite mer erfarenhet och kött på benen är en sådan utveckling inte alls helt omöjlig. Inledande Purple Sky hade till exempel helt garanterat blivit en världshit om den hade släppts för 25-30 år sedan och Young And Alive hade platsat på valfri av Keeper Of The Seven Keys-plattorna och dessutom varit bland de bästa låtarna på nämnda alster om så vore fallet. Förutom Iron Maiden och Helloween skulle jag även vilja nämna en del influenser från tidiga Hammerfall, kanske framförallt med tanke på likheterna mellan Hammerfalls vokalist Joacim Cans och Lancers Isak Stenvall.

När skivan är uppe och nosar på en åtta i betyg så kommer dock en synnerligen äcklig våg av life metal och sköljer över en lite titt som tätt, vilket jag misstänker är producenten Tommy Reinxeeds fel. Denna herre är ju lite av den flåshurtiga kraftmetallens okrönte konung, en titel som verkligen inte är någonting att vara stolt över. Det känns som att Lancer bitvis har en identitetskris där de inte riktigt vet om de vill spela 80-talsdoftande heavy/power metal eller bara power metal i allmänhet. Jag gillar 80-talets power metal, så som Helloween, men nyare power metal tycker jag är rent utsagt vämjelig, så om Lancer ska ta råd från mig så borde de verkligen satsa på 80-talsgrejen ännu mer till nästa platta och skippa den allra gladaste kraftmetallen. Synthslingan i Seventh Angel är till exempel bland det mest ljusdyrkande jag har hört inom hårdrocken på år och dagar.

Lancer har kapacitet att bli ett riktigt bra band. Ett riktigt tufft old school-band som påminner om Iron Maiden och Helloween. Detta är i bästa fall, om de tar fasta på just dessa element och bygger vidare på just dem till nästa platta. Det kan också bli så att de skippar old school-grejen, kör mer vanlig power metal, och kanske också siktar in sig på Melodifestivalen och andra tvivelaktiga företeelser för hårdrocksband. Det känns onekligen som att Lancer står och väger lite just nu,  men det är tvivelsutan så att det här kan bli riktigt bra om de väljer den rätta vägen. Den tyngre vägen. Old school-vägen.

Tills dess får Lancer nöja sig med en sjua i betyg för denna helt klart stabila debutplatta som jag är tämligen övertygad om att den kommer att gå hem hos väldigt många rockälskare i vårt avlånga land.

Det här är ett band med väldigt stor potential, nu hoppas jag bara att de tar vara på den också.

Bästa låt: Young And Alive
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter