ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Den Stora Vilan – Förvandling (8.0)

83 Shares

den-stora-vilan-cd-2012

Band: Den Stora Vilan
Titel: Förvandling
Genre: Vintage Rock
Skivbolag: Gaphals Records
Producent: Olle Björk, Per Stålberg och Den Stora Vilan
Releasedatum: 2012-12-05
Betyg: 8/10

Ett band från Göteborg som spelar gammaldags halvflummig rock med rötterna i 70-talet, det har ni aldrig hört talas om förut va? Tvivelsutan är det så att just denna genre är den genre som är mest “inne” av alla hårdrockens många genrer. Band som Witchcraft och Graveyard plockade upp stafettpinnen från klassiska band som till exempel November för knappt tio år sedan och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt för banden som anammat 70-talets sound och estetik. Jag måste säga att det är extremt imponerande hur pass bra majoriteten av alla dessa band är. När en genre blir populär så är det gärna många som hänger på stilen bara för att den är “rätt” just då, men kanske inte klarar av att göra musiken rättvisa, vilket resulterar i en stor uppsjö av band med minst sagt skiftande kvalitet. När det gäller den här 70-tals rocken är dock majoriteten av banden riktigt bra och Den Stora Vilan är sannerligen inget undantag från denna iakttagelse.


Om man jämför Den Stora Vilan med till exempel Graveyard så är det helt klart så att Den Stora Vilan är lite mer åt det softa hållet. Där Graveyard med flera har vissa partier där de röjer på och skramlar riktigt bra så håller sig Den Stora Vilan tämligen lugna och sansade för det mesta. Det svänger dock riktigt skönt, men inte på det garage-aktiga sätt vi är vana vid från många av Den Stora Vilans kamrater inom denna genre. Det är dock lite tråkigt ibland, det känns som att det som hade kunnat höja betyget över en åtta är just om det kunde bli lite röjigare ibland. Trots denna lilla anmärkning från min sida så måste jag säga att man har snickrat ihop en tämligen trevlig skapelse. Förvandling, som plattan heter, är en väldigt genomarbetad historia som fungerar väldigt bra både till att ha på i bakgrunden när man pysslar med annat, men även till fest. Låtar som Anton, Svarta Maria, För Långt Ut och När Jag Var På Botten är väldigt bra, men den mest imponerande aspekten med den här plattan är att den känns som en sådan väl genomtänkt helhet. Det finns liksom inga riktiga dalar, hela plattan från början till slut tar lyssnaren med på en resa genom tid och rum tillbaka till 70-talets Göteborg med polisonger, mustascher, manchesterbyxor och diverse tidsenliga band snurrandes på vinyltallriken.

Gillar du den här genren så vet du ungefär hur Den Stora Vilan låter även om du inte hört dem, det jag kan säga är väl dock att det är mer åt det softa hållet rent låtmässigt än vad det är frenetiskt rockröjande. Ändå blir det aldrig tråkigt, det här är nämligen en väldigt välkomponerad och väl framförd skapelse, så alla som uppskattar musik med rötterna i 70-talet kommer garanterat att kunna ta Den Stora Vilan och Förvandling till sina hjärtan. För att komma upp i ett ännu högre betyg hade man dock, åtminstone om ni frågar mig, behövt rocka till det lite mer åtminstone ibland då jag tycker att det hade tillfört plattan ännu en dimension och utökat variationen ännu ett steg. Det hade varit trevligt, men jag håller tummarna på att detta är någonting som dessa talangfulla herrar kan bjuda på tills nästa släpp istället. För med tanke på hur bra det här är, trots att jag inte är helt nöjd, är jag redan nu extremt förväntansfull inför att se vad Den Stora Vilan kan åstadkomma i framtiden. Redan nu kan jag se potential till ett nytt stornamn inom denna genre. Man måste väl säga att Graveyard är affischnamnet just nu, som regerande Grammis- och P3 Guld-mästare, men med en uppåtgående utveckling för Den Stora Vilan från den redan höga nivån man visar upp här bör Graveyard helt klart känna sig utmanade om den framtida tronen som man nu sitter på i egenskap av Sveriges 70-talskungar.

En av årets absolut största och mest positiva överraskningar för min del.

Bästa låt: För Långt Ut

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter