ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Work Of Art – Exhibits

Work Of Art bjuder efter fem års frånvaro in till vernissage. När debuten ”Artwork” (2008) släpptes tog de världens alla älskare av polerad vuxenrock med storm och via ”In Progress” (2011) och ”Framework” (2014) har populariteten bara vuxit internationellt. Liveframträdanden är dock något man varit extremt sparsmakad med under åren. Bandet utgörs som tidigare av Lars Säfsund (sång), Robert Säll (gitarr) samt Herman Furin (trummor). Sin vana trogen har man haft hjälp av en hel arsenal med basister och keyboardister. Bland annat spelar distingerade basistveteranen Nalle Påhlsson (Treat, Last Autumns Dream, Gathering Of Kings, ex-Therion) på två spår.

Innan första genomlyssningen av ”Exhibits” var jag lite rädd att det ”bara” skulle vara ytterligare ett vanligt Work Of Art album. Bandet har varit väldigt konsekventa i stil och sound på sina tre första album och det känns som hög tid att utmana fansen lite. Singelspåret ”Be The Believer” avviker t ex inte nämnvärt från gamla upptrampade stigar. Nu ska det dock understrykas att det är en synnerligen bra låt med klassiska WOA melodier och ibland räcker det så. Också Feelgood-dängan ”What You Want From Me” tillhör välkänd mark för WOA-fans med en refräng som sitter som en smäck.


Det finns dock en handfull spår med andra färger än tidigare. ”This Isn’t Love” överraskar med lekfullt virtuost keyboardsolo av Vince DiCola (kanske mest känd för filmmusiken ur Rocky IV och Transformers The Movie) som ger en extra skjuts och boostar låten till att sticka ut lite extra. Visst låter det åttiotals soundtrack, men också lite Saga om den stämningsfullt småproggiga inledningen, och riffet är ju bara outstanding! Übersköna ”Destined To Survive” har en smittande synthfanfar som är omöjlig att inte älska. Att det dessutom finns melodier att dö för gör ju inte saken sämre. ”Scars To Prove It” är ytterligare en färgklick med funkigt riff och wawa-gitarr samt ett småtrevligt sväng som är lite nytt för Work Of Art. ”Another Night” bjuder på mediumtempo med finstämda melodier som påminner om Foreigner. Mer av den varan får vi i avslappnade ”Let Me Dream” som bär spår av ”Waiting For A Girl Like You”.

Som vanligt i Work Of Art sammanhang är hantverket i en klass för sig. Lars Säfsund har odiskutabelt en av musiksveriges bästa röster och musiken är in i minsta detalj putsad till perfektion. Husgudarna heter fortfarande TOTO och Journey vilket alltjämnt genomgående hörs i samtliga spår. Det är med andra ord mammas gata vilket borde kännas tryggt för de mest inbitna fansen. Det är samtidigt precis det som känns problematiskt. Missförstå mig rätt, här finns de omisskännligt gladpoppiga melodierna som satt bandet på kartan, men det blir lätt lite för förutsägbart och ”lika/samma” mest hela tiden. ”Exhibits” är ett konstverk som känns alldeles för safe och hade behövt ytterligare ett par spår med någon annorlunda twist för att kännas spännande nog för ett högre betyg.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter