ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Diamond Dogs – Recall Rock ‘n’ Roll and the Magic Soul

Det var fyra år sedan som vi sist hörde något nytt material från Diamond Dogs som helhet, då respektive medlemmar varit upptagna med olika projekt till sidan av bandet. Diamond Dogs har nämligen legat på is ett par år sedan den forne saxofonspelare Magic Gunnarssons tragiska bortgång 2014. Nu har de två originalmedlemmarna Sulo och Honk gjort comeback i studion tillsammans med ett gäng pigga musiker och långtida gitarristen Lars Karlsson med en hel del nytt och intressant material att spela för oss.

Budskapet med Diamond Dogs senaste är tydligt. Man vill återgå till rötterna och hitta tillbaka till essensen hos den äldre rock n roll-musiken som har gått förlorad. Det kryllar av pianosmällar, smaskiga gitarriff och solon, tamburiner och schysst sång med backup vocals som känns helt rätt lagda varje gång. Ibland bryter det ut en nästan sleazig ton, ofta från sång och gitarr, men det gör bara arrangemanget än mer charmigt tycker jag.

De sju första låtarna på albumet är bandets egna originallåtar medan de sex följande, med benämningen alternate, är covers på ett urval av Sam Cookes låtar. Medverkande på dessa låtar är även ett gäng gästartister såsom Spike från The Quireboys, Nicke Anderssons från Hellacopters mm, Louise Hoffsten och så vidare.

Albumet öppnar med en skräll i och med spåret Recall Rock n Roll, som verkligen talar för sig självt. Det är kul, det svänger. Extrapoäng till Brian May-vibbarna som gitarristen ger i mitten av låten, Queen-fan som jag är.

Stilarna som flätas samman i de kommande låtarna är en salig blandning av blues, rockabilly, 70-talsrock och glam för att nämna några. Magiska There Is A Fire Down There är förutom öppningsrykaren en riktig guldklimp. Det känns som ett jam vid The Bayou som förför med sina släpande melodier och ikoniska gitarrljud. Jag undrar hur den hade låtit om den framförts av en riktig djupoktavare till sångare. Riktigt stämningsfullt gissar jag! Inte för att versionen som den är nu är det minsta fy och skam!

Det finns inga sömnpiller på albumet, det är dansant och en fin hyllning med stilsäkert spel. Det som kan ligga en del låtar om bakfoten är att de blir aningen cheesy, som Small Town Girl.

Nej men som sagt, det svänger, det är kul och det är rock n roll. Jag har inte lyssnat någonting på Diamond Dogs tidigare men det blir till att lyssna mer efter den här fina upplevelsen. Recall Rock ‘n’ Roll får 3/5 i betyg av mig, men sätt gärna ett eget betyg och säg vad ni tycker. Det här är nämligen en platta som borde lyssnas på, pronto!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER