ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Cradle Of Filth – The Manticore And Other Horrors (7.0)

cradle-of-filth-the-manticore-album-2012

Band: Cradle Of Filth
Titel: The Manticore And Other Horrors
Genre: Symfonisk dödsmetal
Skivbolag: Peaceville
Producent: Scott Atkins, Daniel Lloyd Davey, Paul Allender & Martin Škaroupka
Releasedatum: 2012-10-29
Betyg: 7/10

Det sista Dani Filth och hans manskap hade i åtanke inför sitt tionde fullängdssläpp ‘The Manticore and other horrors’ var att upprepa sina två senaste album. För att undvika detta krävdes något extra och att gräva ännu längre bakåt i sitt eget förflutna för att hitta inspiration var ett av stegen i ledet.

Det bandet sökte och fann var att less is more  vilket här betyder att det gamla och upproriska MOTÖRHEAD-drivet, där hela bandet bara böjer ner huvudena och ger allt, från CRADLE OF FILTHs allra tidigaste släpp är tillbaka. Paul Allenders gitarrspel är mer minimalistiskt än någonsin, ja nästan THE EXPLOITED-influerat. En konstform han för övrigt behärskar till fullo då få har lyckats säga så mycket med så få toner förut! 

På tal om toner, Dani Filth blickar inte bakåt alls. Han fortsätter att ligga i de senare årens lägre och mindre enerverande tonläge och han låter till och med bli att överanvända sitt patenterade grisskrik. Snittet ligger på cirka tre gånger per låt till skillnad mot de tidigare 33!

Det mer nakna gitarrspelet utblandat med sin totala motsats – en fläskig orkester som skulle göra NIGHTWISH Tuomas Holopainen grön av avund – passar CRADLE OF FILTH som handen i handsken, men om det är ett steg bort från furiösa ‘Godspeed on the Devil’s thunder’ och/eller pretentiösa ‘Darkly, darkly, Venus aversa’? Icke! Ändå känns ‘The Manticore and other horrors’ som CRADLE OF FILTHs fräschaste släpp på väldigt länge, kanske till och med någonsin.

En intressant iakttagelse, eller så är det bara jag, är att avslutande symfonistycket ‘Sinfonia’ inledningsvis påminner om en uppdaterad version av den gamla tv-serien AIRWOLFS mycket klassiska ledmotiv!?

Bästa låt: Succumb to This
 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER