ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Gold – Interbellum (8.0)

37 Shares

gold-interbellum-album-2012

Band: GOLD
Titel: Interbellum
Genre: Rock
Skivbolag: VÁN Records
Producent: Igor Wouters & Willem Verbuyst
Releasedatum: 2012-12-07
Betyg: 8/10

Det holländska bandet GOLD var verkligen en trevlig överraskning för mig. Jag hade inga tankar på att recensera den här plattan, då jag inte hade en aning om vilka GOLD var, men ibland när man är i kontakt med ett skivbolag för att man ska recensera något av deras släpp (i det här fallet Year Of The Goat) så får man också erbjudande om att recensera andra band som ligger på samma bolag. Ett av dessa band är alltså GOLD, så jag lyssnade igenom deras debutplatta Interbellum utan några större förhoppningar, men dock med ett öppet sinne.


Det första som slog mig när jag började lyssna igenom den här plattan var att det inte alls lät speciellt mycket hårdrock. Soundet är nästan mer åt indierock- och pop-hållet, vilket gör att jag tror att många som vanligtvis inte gillar hårdrock utan tvekan borde kunna ta till sig den här plattan. Om jag ska dra några paralleller till hårdrocksband så hittar jag klara likheter med till exempel Ghost när det gäller den omisskännliga popnerven, men också till The Devil’s Blood för den tunna slöjan av mystik och spöklikhet som ligger över samtliga av dessa delikata poprockiga låtar. Att man kommer att tänka på The Devil’s Blood är kanske inte så konstigt, då gitarristen Thomas Sciarone tidigare var medlem i just denna orkester. Nu utgör han dock hälften av GOLDs låtskrivarteam tillsammans med sångerskan Milena Eva. Den sistnämnda gör för övrigt ett ypperligt jobb på samtliga låtar med sin för genren något ovanliga stämma. Det är inte tal om någon rivig rockröst, utan snarare en väldigt vän och poppig indieröst som dock fungerar väldigt bra till GOLDs musik. Jag vill dock förtydliga att detta inte är pop som i Justin Bieber eller Britney Spears, det är snarare rock med en del influenser från indiepop och indierock. Dock ligger det en tämligen mörk stämning över hela plattan, även om det går i dur en hel del också.

När det gäller låtmaterialet så är det låtarna One Of Us, Love (The Magician), Gone Under, North, Medicine Man samt Antebellum som är mina favoriter, men sanningen är att i princip samtliga av de nio låtarna har potential att kunna bli radiohits. Inte på RIX FM kanske, men väl på P3. Plattan är för övrigt producerad av Vanderbuysts Willem Verbuyst och GOLDs trumslagare Igor Wouters. Dessa två herrar har verkligen lyckats bra, då GOLDs poppigare element lyfts fram och ges fritt spelrum, samtidigt som man inte kompromissar med rockgrunden och således bibehåller ett tämligen mörkt sound med en hel del tunga gitarrer bakom de catchiga melodierna.

Det här är en platta som jag verkligen kan rekommendera till i princip alla som gillar bra musik, oavsett om det är pop eller rock. Är man väldigt bajsnödig och känner att man bara kan uppskatta true fucking jävla heavy metal in the night with the magic sword and the killing of the dragons in the enchanted land of power and metal with the glorious sword of steel så kanske det här inte är någonting för just dig, men jag måste ändå uppmuntra alla att åtminstone ge det här en chans – det här är nämligen en av årets allra vassaste debutplattor. Det blir kanske lite väl poppigt ibland, därav får plattan “bara” 8/10, men helt tveklöst är det ändå så att rent låtmässigt är det här lätt 9/10. Extremt välskriven musik framförd av ett väldigt bra band och med ypperlig produktion. Ett måste i skivsamlingen för alla som påstår sig gilla bra musik!

Bästa låt: North

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter