ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sabaton – The Great War

73 Shares

Sabaton är som bekant alltid Sabaton och de verkar helt oförmögna till att göra en dålig platta. Jag sticker ut hakan och skriver i blod att det kommer aldrig att ske. Något som dock nästan sker lika sällan, är att de får till fullpoängare som till exempel den svenska versionen av Carolus Rex var/är. Falubandet hamnar 85% av gångerna på betyg som dansar fritt mellan 3-4:a i betyg. Vilket oftast ger dem en topp-20 plats på mina årsbästalistor, men de har en bit kvar till topplaceringarna.

Sabaton känns lika trygga och pålitliga som min gamla Volvo 945:a, de har få extratillbehör och krusiduller. Men de startar i ur och skur och tar mig dit jag vill. Hur låter “The Great War” jämfört med bandets tidigare släpp? Skulle påstå att det låter som de senaste två plattorna, men man har även sneglat lite mot de äldre skivorna som gjorde bandet kända från första början. Man i korthet kan säga att de har blandat gammalt med nytt och dessutom lagt till lite purfärska drag i den musikaliska mixen också. Det just på grund av lite nya idéer och tillbakablickar, som “The Great War” blir lite mer intressant än “Heroes” och “The Last Stand” var.

Men jag har samma invändning på Sabatons musik, som jag haft mot Powerwolfs på senare år, man kan inte kopiera sig själv hur många gånger som helst, utan att en stagnation tillslut inträffar. Powerwolf tog en liten ny väg med sin senaste mer 80tals-influerade platta och räddade kvar mitt brinnande intresse för dem. Jag känner att trots att “The Great War” är riktigt bra, så måste man kasta bort karbonpappret tills nästa “albumskrivarstund” om några år och hitta på något nytt. Vet inte om det är viljan eller modet som saknas, men jag tror definitivt inte man skulle sluta sälja skivor om de gjorde en hårdare, tyngre, snabbare eller mer progressiv platta nästa gång.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter