ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Year Of The Goat – Angels Necropolis (9.0)

68 Shares

yotg-angels.necropolis-2012cd

Band: Year Of The Goat
Titel: Angels Necropolis
Genre: Ockult Rock
Skivbolag: VÁN Records
Producent: Kristian Karlsson
Releasedatum: 2012-12-07
Betyg: 9/10

Norrköpingsbandet Year Of The Goat har varit personliga favoriter hos mig ända sedan de släppte sin debut-EP Lucem Ferre i maj 2011. Sedan dess har jag väntat och väntat och väntat och väntat på att det ska komma en fullängdare. Jag fick en sjua i form av den fantastiska This Will Be Mine dock och den sänkte ju verkligen inte förhoppningarna inför vad som skulle komma och som nu äntligen är här!


Redan under den första låten For The King så förstår jag att jag inte kommer bli besviken. Year Of The Goat låter precis så jävla fantastiska som de gjort på sina två tidigare släpp och min eufori ökas om möjligt ännu mer när låt nummer två, det nästan elva minuter långa titelspåret, tar mig till oanade musikaliska höjder. Det är så extremt kompetent och snygg musik som samtidigt inhyser en sådan brutal ondska och ett sådant nattsvart mörker. Trots att vi bjuds på många finstämda harmonier både när det gäller det musikaliska och rent sångmässigt så är det ingen tvekan om att grunden i Year Of The Goats musik är djupt satanisk, dock klädd i en ljus och lätt musikalisk skrud som bäst kan beskrivas som vemodigt vacker.

Det låter mycket 60/70-tal, men samtidigt också väldigt modernt i den meningen att Year Of The Goat verkligen har lyckats med att skapa någonting eget och som låter väldigt fräscht och väldigt 2012, om ni ursäktar min skitnödiga hipster-ton. Musicerandet från denna sextett håller en väldigt hög klass och man lyckas verkligen få till ett väldigt fylligt, varmt och varierat sound, speciellt när det gäller gitarrerna, mycket på grund av att man använder sig av inte mindre än tre stycken gitarrer. Även sången från Thomas Sabbathi imponerar något enormt. Han lyckas verkligen kombinera ett närmast änglalikt framförande med perfekta harmonier med en kraftfull och bitvis brutal stämma. Thomas Sabbathis sång är utan tvekan en av orsakerna till att Angels Necropolis har en sådan fantastisk variation. Att han kan variera sin röst så pass mycket i kombination med det högklassiga och mångfacetterade musikaliska framförandet utgör en mäktig kombination som gör Angels Necropolis till en platta som lär vara snudd på omöjlig att tröttna på. Jag har haft den i min ägo sedan i mitten av september och jag kan ärligt talat säga att jag tycker att den är precis lika bra nu i början av december som jag tyckte att den var för nästan två månader sedan.

Year Of The Goat lyckas på ett ypperligt sätt kombinera långa och intrikata stycken som det tidigare nämnda titelspåret samt den drygt tio minuter långa Thin Lines Of Broken Hopes med kortare och mer catchiga skapelser som This Will Be Mine, For The King och Spirits Of Fire, men det som är märkbart och värt att nämna är att även de längre låtarna helt tvivelsutan innehåller en omisskännlig popnerv som gör i princip varje låt till en potentiell hit.

Att lyckas göra en platta som är så pass “hittig” men samtidigt så avancerad och progressiv är fantastiskt imponerande, speciellt av ett debuterande band. Eftersom att det är just ett debuterande band vi pratar om så är det självklart att allt kanske inte är helt perfekt, men det är faktiskt skrämmande nära att så är fallet. Year Of The Goat och deras sataniska, semi-akustiska, poppiga 70-talsrock á la 2012 har trots mina extremt högt ställda förväntningar imponerat på mig något enormt och jag känner mig tämligen säker på att Angels Necropolis är en platta som kommer att hamna minst på topp 3 på min lista över de bästa skivorna från år 2012. Många andra år hade jag dock kunnat ha den som otvivelaktig etta, men det här har varit ett extremt bra skivår, så jag vill inte kalla Angels Necropolis för årets bästa platta redan nu. Även om den är min favorit i skrivande stund.

Ett måste i skivsamlingen för alla som gillar bra musik, oavsett genre! Om inte den här plattan blir nominerad till flertalet priser är det något allvarligt fel med musikvärlden. Köp, omedelbart!

Lite kuriosa gällande Angels Necropolis är att den är inspelad i samma studio som Ghosts numer legendariska debutplatta Opus Eponymous.

Bästa låt: Angels Necropolis

{youtube}b52QsaP2TBg{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter