ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Standing Ovation – The antikythera mechanism (4.0)

omslag

Band: Standing Ovation
Titel: The antikythera mechanism
Genre: Progressive metal
Skivbolag: Inverse Records
Producent: Janne Saksa
Releasedatum: 2012-11-23
Betyg: 4/10

Att lyssna på STANDING OVATION i längre sträckor kan vara direkt farligt, speciellt vid bilkörning. Inte så mycket för risken att falla till sömns, för det händer saker hela tiden på den här skivan. Nej, risken ligger i att efter att du försökt ta till dig allt till slut får ett epileptiskt anfall.

STANDING OVATION, riktigt uselt bandnamn för övrigt, blandar och plockar friskt ur 70-talets progrock med sina Hammondorglar och 90-talets kvasimetal med John Petrucci-riffande till både höger och vänster. Det låter lite som om norska JACK IN THE BOX inte hade haft någon fast kurs i sitt musicerande. Avslutningsvis körs allt det här ihop och framförs i ett cirkustält vars inramning smittar av sig på musikerna. Det låter tufft på pappret, men i verkligheten faller allt platt till marken av Jouni Partanens genomusla ylande som endast med lite god vilja kan klassas som sång. Bitvis påminner han om Tapio Wilskas (ex-FINNTROLL) misslyckade rensång i NATTVINDENS GRÅT eller Lars Eric Sis trevande inledning i norska WINDS.
I skivans poppigaste stund “Hey ho!” tenderar han till och med att blanda Martin “E-TYPE” Erikssons pratsång med karaktären “Thunder” från radioprogrammet “Mammas nya kille”. Jag fattar ingenting och resultatet är skrattretande och då har jag inte ens hunnit klanka ner på den allt annat än imponerande lyriken, även den signerad Jouni!

Den vackra semipianoballaden “Break the news”, med sin finstämda sång, räddar betyger från totalt fiasko och den tredelade progmetalsmockan “The antikythera mechanism” visar att bandet kan skriva bra låtar när de vill och håller fokusen uppe. Hoppas de kan göra det på nästa skiva, för den här debuten råder jag inte någon att köpa.

Bästa låt: Break the news

01. Scatter
02. Escapade
03. Travesty
04. Black box
05. Hey ho!
06. Hemorrhage
07. I have superhuman powers
08. Break the news
09. The antikythera mechanism pt. 1 – Xekínima
10. The antikythera mechanism pt. 2 – Eureka
11. The antikythera mechanism pt. 3 – Apoptosis

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER