ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Soundgarden – King Animal (7.0)

0 Shares
soundgarden-king-animal-cd-2012

Band: Soundgarden
Titel: King Animal
Skivbolag: Soundgarden Recordings
Producent: Adam Kasper
Releasedatum: 13/11 2012
Betyg: 7/10


Smaka på titeln “King Animal”. Titta sedan på onslagsbilden med ett vinterlandskap och en hög med djurkranier. Lägg sedan till att det är Soundgardens första album på 16 år som vi pratar om. Det känns nästan lite för enkelt, men jag är rätt såld innan jag ens har hört första låten.

Med textraden “I’ve been away for too long” i inledande refrängen till “Been Away Too Long” så är det bara att konstatera att Soundgarden med Chris Cornell bakom mikrofonen verkar klara sig bra 2012 också.

King Animal är bandets första riktiga album sedan 1996 års “Down on the upside”. Fast det är inte lönt att jämföra med det som var förr och  klassiska album som “Superunknown”. Det här är Soundgarden av idag, visare, än mer rutinerade som musiker och sugna på att spela igen.

Att Chris Cornell är en briljant sångare är odiskutabelt. De finstämda partierna i “Bones of Birds” är en spännande kontrast till när han skruvar upp volymen i de svepande sångpartierna i till exempel “Eyelids Mouth”.

Nu vill säkert hälften av er skika “Men Kim Thayil då?”. Kommer ni ihåg titeln? Just det, “King Animal”. Kungen i Soundgarden spelar gitarr djupt rotad ända in i själen. Fingerfärdigt och känslosamt i “A Thousand Days Before” samt enkelt och skitigt i “Taree” och “Attrition”

Trumspelet i “By Crooked Steps” och “Black Saturday” är så där skönt “baklänges” som bara Matt Cameron kan. Tunga rockband behöver bra bas och den står Ben Shephard för. Extra tung och stadig är han i “Blood On the Valley Floor” och ruggigt fingerfärdig i “Non-State Actor” och “By Crooked Steps”.

Inspelningarna till King Animal påbörjades redan i februari förra året så processen har tagit en stund. Vill ni höra bandet berätta om låtarna på plattan så finns det ett kommentarspår på Spotify: http://open.spotify.com/album/1i2KzWqCUDh16cbCnTX0cP

Bästa spår: By Crooked Steps
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter