ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bloodredsky – A Cross To Bear & Hell To Harness (5.0)

bloodredsky-album-2012

Band: Bloodredsky
Titel: A Cross To Bear & Hell To Harness
Genre: Stoner Metal
Skivbolag: Inverse Records
Releasedatum: 2012-11-23
Betyg: 5/10

När min ärade och ytterst begåvade kollega Janne Mattsson föreslog att jag skulle recensera ett debuterande finskt stonerband så lät detta ytterst intressant i mina öron. Man har ju inte direkt stenbra (höhö) koll på den finska stonerscenen, så att få lyssna in sig på ett band inom nämnda scen kändes onekligen som ett spännande projekt. Kan Finland, som ju är ett av Europas sämsta musikländer, producera bra stoner?


Nej, det kan de inte. Det konstaterade jag efter tämligen få genomlyssningar av Bloodredskys debutplatta. Jag ska dock inte vara för hård. Det är inte skitdåligt, men det är inte speciellt bra heller. Bandet själva, som för övrigt är en kvintett från Pieksämäki i östra FInland, tycker själva att de låter som en blandning mellan Danzig, Kyuss och Motörhead, men där skulle jag också vilja lägga till High On Fire, framförallt med tanke på likheterna mellan Bloodredskys Riku “Richter” Tarvonen och High On Fires Matt Pike när det gäller den bröligt skrikande sångstilen. Låt mig dock förtydliga att alla eventuella jämförelser med tidigare nämnda band enbart handlar om soundet och inte om kvalitén på själva slutprodukten. A Cross To Bear & Hell To Harness börjar faktiskt väldigt lovande med låten Locked ‘N Loaded, som är skivans överlägset starkaste spår. Efter det bjuds vi på väldigt grötig stoner där det känns som att låtarna flyter in väldigt mycket i varandra. Det är tungrodda och snarlika riff som staplas på varandra och de ackompanjeras av en synnerligen odynamisk sång. Det som är positivt är att soundet allt som oftast är väldigt tungt och köttigt, men låtarna håller tyvärr ingen högre klass och glöms bort skrämmande snabbt efter att de sista tonerna av den avslutande låten Skulltower tonat ut ur högtalarna. Dock är ju detta Bloodredskys debutplatta, så förhoppningsvis så kan låtskrivandet nå högre höjder i framtiden. En rejäl uppryckning på detta plan krävs dock för att jag skulle kunna tänka mig att betala pengar för en platta med detta band.

Soundet är det som sagt inget fel på, men de tråkiga låtarna gör att det snabbt känns grötigt och tråkigt. När det gäller genrer som stoner och doom så krävs det att banden är duktiga på att skriva låtar, då man med små medel och subtila skiftningar i musiken måste kunna skapa låtar som låter bra individuellt och som skiljer sig från de övriga låtarna på plattan. Detta har inte Bloodredsky lyckats med, utan det känns snarare som att höra samma långa låt om och om igen. Jag hade gärna sett att det var lite knarkigare också, det är lite väl slätstruket riffande på sina ställen. Några rejäla doser hasch eller LSD hade garanterat kunnat få igång bandets medlemmar och hjälpt dem med att skapa en mer spännande stonerplatta. Bandets medlemmar, förutom tidigare nämnda Riku Tarvonen, heter för övrigt Jesse Muranen, Ville Kosunen, Pasi Moilanen och Antti Minkkinen. Dessa herrar har artistnamnen “DestRoy”, “Vömit”, “Von” och… håll i er nu – “Aqua”. Om det sistnämnda ska ses som en hyllning till det dansk/norska bandet från 90-talet är ännu inte helt bekräftat. 

Sedan måste jag också, språknörd som jag är, få ställa mig frågan hur fan man tänkte när man döpte bandet till Bloodredsky som ett enda ord? Blood Red Sky hade ju varit så extremt mycket snyggare. Nu när man ska läsa och uttala bandnamnet som ett ensamt ord blir det nästan så att man uttalar det som ett ryskt efternamn istället för tre engelska ord.

Eller så är det bara jag.

Bästa låt: Locked ‘N Loaded
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter