ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

James Holkworth and the Coolbenders – We Want to be Famous

We Want to be Famous är James Holkworth and the Coolbenders första album. Kaxig albumtitel kan tyckas men vilka i svängen vill inte uppnå det målet? Debuten innehåller 10 spår (12 om man räknar bonusspåren) där både omslaget och bandnamnet talar ett tydligt språk om vad vi kan förvänta oss. Vi har hamnat i blues & southern rock-öknen. Omslaget som liknar en skruvad Salvador Dali-målning i westernmiljö målas upp även för örat när introt i The Gator spelas.

När man kommit en bit in på öppningsspåret så börjar man ana plattans gyllene nav – humorn. I varje låt från inledande The Gator till avslutande No Deliverance (eller Nightmare om man även lyssnar på bonusspåren) så är de humoristiska inslagen framträdande i texten medan musiken är skickligt och seriöst sammansatt. Jag gillar mörk och lagom skruvad humor så hos mig går detta hem direkt. Första gången jag lyssnade igenom albumet var jag på väg till jobbet och jag kan medge att det blev ett par överraskade skratt och breda flin. Det här är en platta som jag kommer att ta fram när jag umgås med någon polare som jag vill bjuda på ett gott skratt.

Vi fortsätter till spår nummer två, Absinth and Bad Rehearsals. Den har framfart, är sing-along vänlig och bestämmer sig direkt för att bli en favorit. Följande Bad Hair Day är det första spåret som fick mig att skratta rakt ut när poängen presenterades.

String kommer därnäst som plattans fjärde spår. Undrar just vad den kan handla om? Magkänslan har inte fel. Vidare så är gitarrsliden härligt vass i det här spåret.

Följande The Probe och Billy är två låtar tillsammans med bonusspåren som jag inte fastnar för. Grocery Store är däremot mer intressant och humoristisk. Den är liksom Bad Hair Day en klagande visa och ett westerndrama med vardagsapproach med simplare musikalisk uppbyggnad än de andra låtarna.

Det flyter på lite så. Bra humor, bra låtar, bra instrumentalister och bra sångare. Det är klart att man blir lite less på skämten när man lyssnar på skivan rakt av och blir exponerad på varje spår och skämten trasslar in sig i varandra, men man kan ju ta lite i taget. Vidare är musiken just bra. Inte fantastisk. Jag tycker inte att det är något synd med det, jag tycker om skivan precis som den är. Man vill inte alltid ha världsklass och bli helt handlingsförlamad, det går precis lika bra med något festligt som ger ett gott skratt, och det tackar jag James Holkworth and the Coolbenders för.

Bandet ska dessutom vara startskottet för Sweden Rock Festival 5 juni. Ta chansen att lyssna om ni ska till festivalen! Med det här släppet i åtanke tippar jag på att det blir ett spexigt avstamp.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER