ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Tiamat – The Scarred People (8.0)

1 Shares
tiamat-the-scarred-people-2012

Band: Tiamat
Titel: The Scarred People
Skivbolag: Napalm Records
Producent: Siggi Bemm
Releasedatum: 2/11 2012
Betyg: 8/10


Tiamat skapar drömmar i mitt inre. Jag vet inte vad det är som gör det, men där är något speciellt i texterna och melodierna. Det är något tilltalande med goth-mörker och i det här fallet finns det massor av den varan, men även ljusglimtar. Oavsett så är jag fast redan i den pampiga öppningslåten “The Scarred People” och “Winter Dawn” drar mig vidare in i förtrollningen.

Det har gått fyra år sedan bandet släppte “Amenethes”, men nu är äntligen Johan Edlund och hans bandkamrater tillbaka. Det är rätt häftigt att ett album kan låta så här 2012. Det är mörkt och tungt med starka melodier och ett fantastiskt driv. Låtarna har häftig orkestrering, inte minst blåset och stråkarna i “Radiant Star”.

“The Sun Also Rises” är beskrivningen av en resa med tuffa erfarenheter och längtan efter lugn. Resan går över i instrumentala “Before Another Wilbury Dies”, en frivolt visar verkligen upp styrkan i samspelet mellan Anders Iwers (bas) och Lars Sköld (trummor) ackompanjerade av vildsint gitarrspel och rösten av en flygvärdinna som drar säkerhetsföreskrifter för sina passagerare.

“Messinian Letter” skiljer sig lite åt från det övriga materialet på albumet. Det är inte bara musikaliskt utan textmässigt. Låten är en önskan om att någons enda vän inte skall möta motgången själv. Det är kanske så det är. Har man en enda verkligt äkta vän i sitt liv så skall man skatta sig lycklig.

Snabba “Thunder and Lightning” har precis det där gothsoundet som jag går igång på. Melodisk gitarr i kombination med bra bas och keyboards. Något mer överraskande är instrumentala “Tiznit”, fast den är bedövande vacker med fågelsången, klockan och gitarrspelet. Avslutande duetten “The Red of the Morning Sun” känns nästan som avslutningen på en film som jag inte kan låta bli att köra på “repeat”.

Har du inte hört Tiamat tidigare så är det dags! Det här är definitivt för dig som växte upp metal eller mörkare synth. Du stal säkert stora-syrrans kajal och tjuvlyssnade hennes plattor med The Sisters of Mercy också.

Bästa spår: Radiant Star
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter