ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kamelot – Silverthorn (6.0)

6 Shares

kamelot-silverthorn-2012

Band: Kamelot
Titel: Silverthorn
Genre: Power Metal
Skivbolag: SPV / Steamhammer
Producent: Sascha Paeth & Miro
Releasedatum: 2012-10-29
Betyg: 6/10

Ett antal lyssningar senare och jag har fortfarande inte ens reagerat över att Roy Khan är borta och våran egna landsman Tommy Karevik ersatt honom, så säkert har Kamelot spelat i valet av ny sångare. Det viktigaste i valet av ersättare verkar ha varit att blidka de gamla fansen istället för att försöka vinna över nya, så förtvivlande likt Roy sjunger Tommy. Må hända att han överglänser honom lite på det tekniska planet men i det stora hela är det rätt och slätt ändå en röstkopia det handlar om vilket möjliggör att Kamelot kan fortsätta på samma musikaliska väg som tidigare och det är på både gott och ont.


I och med Roys avhopp fanns det ett gyllene läge att utvecklats och ta Kamelot bortom den nu mer allt för väl inrutade kartan de navigerar efter. Bara en sådan sak som att kanske lämna över mixandet av skivan till någon annan kunde ha gjort det lilla extra, men inte ens det kunde Kamelot kosta på sig. Thomas Youngblood (gitarr och Kamelots grundare) säger själv att han är en motståndare till förändringar och att han har en klar vision om vad Kamelot är och hur de låter – det skulle förklara det mesta med ‘Silverthorn’.

Från inledande ‘Manus Dei’ till avslutande ‘Continuum’ bjuds vi på precis samma koncept och låtstrukturer som grundlades med elva år gamla ‘Kharma’, finslipades på 2003 års ‘Epica’ och cementerades på ‘The Black Halo’ från 2005. Kort sagt, vi har hört precis allting på ‘Silverthorn’ förr och det börjar kännas rejält utvattnat nu – sen kvittar det hur skickliga musikerna bakom albumet är då alla vet vad herrarna i Kamelot går för nuförtiden.

Inte en enda gång rycker jag till och spetsar öronen lite extra i ett snyggt parti. Inte en enda gång pausar jag skivan, ropar på sambon och ber henne komma för att lyssna på en låt som sticker ut och inte en enda gång känner jag “fan, här har de en ny hit alltså!”. Det här är helt enkelt ännu en Kamelotskiva i mängden vars enda ljusglimt är att Tommy får den att kännas lite extra speciell för oss nordbor.

Bästa låt: Song for Jolee

{youtube}ORAc_hx33-Q{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter