ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Zpeedfreak – Zpeed In, Freak Out (5.0)

92 Shares

zpeedfreak-album-2012

Band: Zpeedfreak
Titel: Zpeed In, Freak Out
Genre: Hårdrock/Heavy Metal
Skivbolag: Egen Utgivning
Producent: Christofer Swahn
Releasedatum: 2012-11-10
Betyg: 5/10

Nu ska jag ge mig på, att recensera ett osignat band. Ett av tusentals, som finns i vårt avlånga land. De som: spelar, skriver låtar och uppträder bara för skojs skull. Nog finns säkert drömmen att slå igenom hos alla. Men det är inte huvudsaken, det viktiga är att ha kul. Man kan i ärlighetens namn inte granska dessa band, på samma sätt som de band som har obegränsad studiotid och med en budget som är 6 eller 7-siffrig. Så här kommer då min recension.


Detta band, från Sundsvall/Bispgården kom jag av en händelse i kontakt med och det kan jag säga att jag inte ångrar. Rent musikaliskt, så låter de väldigt mycket sent 70 tal, fram tills mitten på 80talet. 

De blandar, precis som till exempel Saxon och Blitzkrieg, heavy metal /rock´n roll och de gör det bra.

Låtarna tycker jag överlag är ganska starka och medryckande. Så där finns det inte mycket att anmärka på. Rent musikalisk, så är det heller inget som sticker ut negativt, utan det funkar fint.

Akilleshälen hos många band, som ligger i de lite lägre divisionerna. Både när det gäller fanskara och mediauppmärksamhet, brukar vara sången.

Zpeedfreak har enligt egen utsago letat sångare i nästan ett år och sedan närmast stressat sig igenom sångpåläggen på denna skiva. Musiken var inspelad och klar, långt före så att säga.

När Fredrik Edlund låter som bäst, så låter han som en lightversion av Brian Ross i Blitzkrieg och det gillar jag helt klart. Däremellan så svajar det lite och det tror jag beror mycket på att de helt enkelt inte jobbat nog mycket på just sångbiten. Min åsikt, är att med mer vana och hårt jobb kommer det att låta mycket bättre på det nya materialet, som bandet redan jobbar på.

”Legends” som finns att beskåda på youtube, är en småtrevlig låt där sången rakt igenom fungerar ganska så bra. Efterföljande ”Horrors Of War” är en riktigt bra låt, men som tyvärr inte låter helt hundra på sången, speciellt i refrängen så hörs bristerna tydligt. Behovet av körer är ganska så skriande och det ska bandet enligt en utsago lägga till på nästa platta. En låt som däremot fungerar närmast perfekt på alla plan, är ”Devils Daughter”. Det är en härligt ruffig och tung rocklåt, där Fredrik tar i för kung o fosterland och det är kanske den ådran han ska fortsätta följa? Låten och sången, för tankarna till engelsmännen i Viking Skull.

”Wheelchair Fighters” tycker jag är riktig bra och det låter tidigt 80tal så det skriker om det. Själva riffet låter aningen Dokken-inspirerat, fast låten är så mycket mer metal, än Dokken någonsin varit. Helt godkänd sång, även på detta spår.

Avslutningsvis ska jag säga, att det är kul att komma nära ”gräsrötterna” och den svenska metalens kärna. För det är band som Zpeedfreak, som banar väg för alla band som blir kända. De är så att säga grundbulten i hårdrockens själ. Tack att metalkrigare ute i landet, för att ni finns och harvar på, trots utebliven framgång. Det är verkligen kärlek till musiken, ni uppvisar…..TACK!

Bästa Låt: Devils Daughter

{youtube}-SZq5QVuxaU{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter