ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Graveyard – Lights Out (8.0)

graveyard-lights-out-cd

Band: Graveyard
Titel: Lights Out
Genre: Vintage Rock
Skivbolag: Stranded
Producent: Don Alsterberg
Releasedatum: 2012-10-24
Betyg: 8/10

Från att ha varit ett creddigt undergroundband för ett par år sedan så är göteborgsrockarna i Graveyard idag ett utav landets allra mest populära band. Efter att ha gjort sig ett namn bland creddiga journalister runt om i världen, som t ex hos redaktionen på Rolling Stone Magazine, så tog Graveyard steget ut i offentligheten på allvar med fjolårets succéplatta Hisingen Blues. Denna platta belönades med både en Grammis och en P3 Guld-statyett. Man kan med andra ord benämna Graveyard som svenska mästare i hårdrock, utan att överdriva. Jag hade Hisingen Blues överst på min årsbästalista ifjol, vilket också många andra musikskribenter hade, så förväntningarna inför Lights Out var minst sagt höga från både min och andras sida.


Lights Out inleds med ljudande sirener följda av låten An Industry Of Murder, en skapelse som innehåller allt det som vi älskar med Graveyard. Det är en svängig och pumpande bas, fantastisk sång från Joakim Nilsson, magnifikt gitarrspel och härligt hamrande old school-trummor. Man hör direkt att Graveyard håller stilen och inte experimenterar med att låta nyare som kollegorna i Witchcraft tyvärr gjorde på sitt senaste alster. Den efterföljande låten Slow Motion Countdown är av det lugnare slaget och skulle närmast kunna liknas vid No Good, Mr Holden eller Uncomfortably Numb från Hisingen Blues. Det är just i det stuket som resterande delar av Lights Out fortsätter, det är alltså betydligt lugnare än på Hisingen Blues. Om Hisingen Blues var mer av en upptemposkiva med vissa lugnare element, så är Lights Out en relativt lugn skiva med vissa upptempoelement. Bland de snabbare låtarna hittar vi förutom öppningsspåret den sedan tidigare släppta Goliath och The Suits, The Law & The Uniforms, varav den sistnämnda krigar om titeln för bästa låt tillsammans med tidigare nämnda Slow Motion Countdown.

Annons:

Rent musikaliskt är det som vanligt när det gäller Graveyard, helt jävla briljant och magiskt rakt igenom. Produktionen är precis så old school som man vill ha den och samtliga medlemmar trakterar sina respektive instrument på ett beundransvärt och imponerande sätt. Rytmsektionen är kanske den del av bandet som imponerar allra mest och Graveyard befäster sin position som ett av landets svängigaste band. Trots svänget är det inte lika glatt på Lights Out som på Hisingen Blues, vilket tillsammans med det faktum att Graveyard blivit lite mer progressiva sedan sist, gör att det är lite mer svårlyssnat än vad det var på Hisingen Blues. Detta är väl inget problem egentligen, men det är svårt att tro att de kommersiella framgångarna ska hålla samma nivå med Lights Out som Hisingen Blues gjorde. Kanske var denna återgång till ett lite mindre kommersiellt sound ett medvetet val från Graveyard själva, då de inte vill bli för stora och för ”svenniga”. Vem vet? Nåja, det är bara en teori.

Att Lights Out var lite mer svårlyssnad än Hisingen Blues har inneburit att jag har lyssnat en hel del på den inför den här recensionen och de flesta låtarna har växt mer och mer för varje inlyssning. Dock har en del av låtarna inte riktigt nått upp till mina förväntningar, vilket känns tråkigt att behöva skriva. Det är ju tämligen omöjligt att inte jämföra Lights Out med Hisingen Blues och jag måste säga att Hisingen Blues är snäppet vassare. Låtarna är jämnare och det finns egentligen inte en enda riktig dipp på skivan, vilket det tyvärr finns på Lights Out. Dock är den sistnämnda en väldigt bra platta, men den kommer aldrig riktigt upp i samma nivåer som sin föregångare. Det beror dock inte på att Lights Out är en dålig platta, utan snarare på att Graveyard med Hisingen Blues lyckades få till en sådan där platta som många band bara drömmer om att få till en gång i karriären. Ett magnum opus som man vet att alla ens övriga verk kommer att jämföras med. Med Hisingen Blues i katalogen kommer Graveyard att få det väldigt svårt att övertrumfa denna moderna klassiker, men jag hoppas att de försöker många gånger. De fick inte riktigt till det på Lights Out, men det var inte jättelångt borta.

Lights Out kommer garanterat att vara med på undertecknads topp 10-lista över årets bästa plattor, men någon topp-placering blir det nog inte tal om. Men Graveyard erövrade ju denna plats ifjol, så det är väl inte mer än rättvist att någon annan får den titeln i år.

Någonting säger mig dock att Graveyard kommer att vara överst på många av mina årsbästalistor under en förhoppningsvis lång tid framöver…

Dock inte med Lights Out. Även om det är en väldigt bra skiva.

Bästa låt: Slow Motion Countdown
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT