ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Moby Dicks – The Mist Of The Pleased (7.0)

97 Shares

moby-dicks-mist-of-the-pleased-cd

Band: The Moby Dicks
Titel: The Mist Of The Pleased
Genre: Space Rock/Stoner
Skivbolag: Egen release
Producent: Sören Engberg
Releasedatum: 2012-05-04
Betyg: 7/10

Min hemstad, Sundsvall, med omnejd är kanske mest känd för Takida och Stiftelsen när det gäller det musikaliska. Dock så har vi faktiskt bra band också! Ett av dessa band heter The Moby Dicks och består av tre herrar vid namn Jimmy Mattsson (trummor/sång), Marcus Lundqvist (bas/sång) och Sebastian Engberg (gitarr/sång). Nu kanske ni tyckte att det var lite konstigt att det står att samtliga medlemmar i bandet sjunger, men det stämmer faktiskt att så är fallet, det är inte jag som är förvirrad. TheMoby Dicks har den härligt kommunistiska idén att alla i bandet är frontmän och att alla ska sjunga och synas lika mycket! Notera att det är jag som benämner detta som härligt kommunistiskt, bandet i sig har inte uttalat någon politisk propaganda. Man kan kalla det vad man vill, men beundransvärt och härligt prestigelöst är det iaf. Många etablerade band fulla av divor borde kika på The MobyDicks och ta lärdom av dessa unga herrar och deras solidariska attityd.


Förutom att dessa grabbar har en härlig attityd så gör de riktigt bra musik också!! Det är psykedelisk space rock med influenser från stoner-rocken som gäller för The Moby Dicks och detta är sannerligen genrer som man behärskar fullt ut och således levererar man en riktigt stark platta. The Mist Of The Pleased innehåller sju låtar, varav sex stycken är “riktiga låtar” och en är mer av ett mellanspel. Av de sex riktiga låtarna så är det framförallt trion Livin’ Like A Button, Dealer och While The Choir Sings som sticker ut. Dessa skapelser kan verkligen få den mest luttrade och svårimponerade musikjournalisten att komma i självgungning samt få en att dra på smilbanden och nicka gillande. Förutom att det är svängigt och väl framfört så går det inte att låta bli att imponeras av att dessa herrar inte alls är speciellt gamla och faktiskt gick på gymnasiet för något enstaka år sedan. The Moby Dicks låter i sina bästa stunder som ett band som har varit med länge, då man verkligen kan få till ett väldigt kompetent och moget sound, men samtidigt tappar man aldrig heller sin härliga ungdomliga entusiasm.

Det som är lite negativt är kanske när den här ungdomliga entusiasmen tar över lite för mycket. Då låter det inte lika “bra på riktigt” utan mer lovande, något som kan bli bra med lite mer erfarenhet och tid. Detta är ju dock inte så konstigt då detta är ett ungt band med relativt lite erfarenhet. Låtarna når inte alltid riktigt fram och då tänker jag framförallt på inledande Future, Coming, Bring’em och avslutande Dancing In The Clouds, som inte håller den klass som övriga låtar. I början tyckte jag också att det blev lite spretigt med tre olika sångare, men med några lyssningar så lärde jag mig att uppskatta detta tilltag och denna ingrediens utvecklade sig till en extra krydda som gav musiken en extra dimension. En annan sak att klaga på är att plattan kanske är lite väl kort och känns nästan lite mer som en EP, men det är ju egentligen petitesser. Dessutom är det väl ett bra betyg till The Moby Dicks att jag vill höra fler låtar. De låtar som jag skulle vilja höra ska dock låta som den tidigare nämnda trion samt låten Speed Of Light, för på dessa fyra låtar skapar The Moby Dicks högklassig musik. Hade The Mist Of The Pleased varit en EP med dessa fyra låtar hade helhetsintrycket blivit starkare, nu blir det lite upp och ner rent kvalitetsmässigt ibland, men överlag är detta absolut en platta som dessa sundsvallsgrabbar ska vara stolta över.

Trots att bandet bara funnits i två år så har man verkligen etablerat sig som ett av de bästa banden i västernorrlandsregionen och man har även blivit ett flitigt anlitat liveband. T ex så ska man spela tillsammans med Corroded och Entombed på Nordfest pt 2 i Sundsvall den 16/11. Det kommer inte dröja länge förrän resten av Sverige får upp ögonen för dessa talangfulla musiker, det kan jag nästan garantera.

Jag väljer att se denna egensläppta platta som en teaser inför vad som komma skall för The Moby Dicks. Fortsätter bandet att utvecklas och att bli jämnare så tror jag att det här kan bli riktigt bra. Alla vänner av stoner och psykedelisk rock bör verkligen spana in The Moby Dicks, för finns det någon rättvisa i världen så lär dessa herrar bli både långvariga och framgångsrika inom nämnda genrer under många år framöver.

Bästa låt: While The Choir Sings

Gör som över 40.000 andra Facebookanvändare – följ Rocknytt på Facebook. Klicka här för att gilla Rocknytt på Facebook! Du får då de senaste rock och metal-nyheterna, recensionerna, tävlingarna och intervjuerna direkt i din feed!
 

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter