ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Candlemass – The Door To Doom

Jag surnade till rejält när Leif Edling för några år sedan sade att man inte skulle göra några nya Candlemass-album. Jag hjulade således av lycka när EP´n “House Of Doom” släpptes förra året. Jag blev ännu gladare när man gick ut med nyheten att man hade tagit in Johan Längqvist som sångare igen och utlovade ett helt nytt studioalbum. Jag älskade nämligen hans insats på “Epicus Doomicus Metallicus” och hoppades dessutom att hans återtåg till bandet skulle leda till mycket inspiration, när det kom till själva låtskrivandet.

Efter ett mindre missöde med min skivspelare. Ja, jag hade fel avspelningshastighet: Det blev mer doomigt att det skulle vara, så lyssnade jag mig igenom dessa åtta låtar. Man kan säga att jag numera väldigt sällan blir stum av beundran. Men “The Door To Doom” är och kommer alltid att vara en klassiker i Candlemass diskografi. Likt debutplattan “Epicus”, så är den nya plattan väldigt nyanserad och bjuder både på tyngd, akustiska partier och hur mycket atmosfär som helst. Produktionen är väldigt organisk och mångfacetterad. Albumet låter mer 70tal och heavy metal, än låt oss säga “Nightfall” och “Tales Of Creation”. Musiken är som klippt och skuren för Johans röst och man blir definitivt inte utan doom. Det är doomigt så det förslår, det lovar jag!


Efter den utsökta balladen “Fortune Teller” som återfanns på senaste EP´n, så har man faktiskt valt att lägga in en akustik ballad på den nya plattan också. Låten ifråga heter “Bridge Of The Blind” och är faktiskt ännu bättre än “Fortune Teller”. Ska jag vara ärlig, så är det väldigt svårt att välja ut en favoritlåt på denna platta, då alla spår är så nära hundraprocentig perfektion man kan komma. Detta är dessutom ett riktigt album, där låtarna blir bättre som en helhet tillsammans, än som enstaka utvalda låtar. Man bör med fördel sitta försjunken i soffan, stirrandes utöver ett nedsläckt rum och åtnjuta detta mästerverk.

Annons:

Även om jag inte skulle kasta mig framför tåget om detta blev bandets sista platta, då den faktiskt är så ruskigt bra. Så kan jag inte sluta hoppas på fler plattor med denna sättning. Världen förtjänar helt enkelt mer doom och mycket mera Candlemass!

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT