ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Rival Sons – Feral Roots

Det är en fröjd varje gång Rival Sons släpper ny musik. Amerikanerna är skickliga på det dem gör och låter det höras ut i deras produktioner. Det bjuds på den sedvanliga disten och rock n roll-maskineriet går fortfarande som smort på bandets sjätte album, men det är i de lugna partierna i Feral Roots som bandet glänser som mest. I de spåren kan man även höra en likhet mellan Jay Buchanans röst och sångaren i isländska bandet Kaleo, även om Jökull inte kommer tillstymmelsevis i närheten av att kunna yla som Jay.

Feral Roots drar igång med Do Your Worst, som är en härligt distad ”sjung och klappa med”-låt i typisk rockanda. Gitarriffen är tunga, ett keyboard smyger sig in på ett spår, ett trumintro tar vid, några skrik och ylanden skjuter fram genom musiklandskapet… det är en härlig värld att befinna sig i. Den känns bekant och överrumplar inte. Look Away drar ner på tempot en aning, men bara en aning, tills titelspåret spelar. Feral Roots har liksom Look Away ett lugnare intro men förblir även lugn. Sången följer med i instrumentens lummiga mönster och jag fattar ett starkt tycke för den sorgsna, melodiösa balladen.


Det tar inte lång tid förrän det är dags för den andra pärlan, All Directions. Underbar melodi och känsla. Mot slutpartiet tar bandet avstamp och landar i något helt annat, som i kontrast med det tidigare drar ner entusiasmen för mig något. Jag var ju nöjd med var jag befann mig. Men det är roligt att Rival Sons skrivit så fina ballader då det är ösiga ”rock n roll rakt av”-låtar jag fastnat för tidigare när det kommer till deras musik.

Några av de följande låtarna känns som fillers, det vill säga helt okej och som passar in i tapeten, som exempelvis Imperial Joy och Too Bad. Avslutningsspåret Shooting Stars liknar Do Your Worst i uppbyggnad och känns därför som ett snyggt och trevligt sätt att knyta ihop säcken på.

Feral Roots är en stabil rockplatta som hämtar energi från rocken och bluesen. Den är även som bäst i de lugna partierna – där är de riktiga guldkornen som sätter vågskålen i gungning. Feral Roots är inte nästa Pressure And Time, men det är en platta jag kommer spela fler gånger under 2019, det vet jag redan nu. Betyget blir en stadig trea.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter