ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Zombiekrig – Den Vänstra Stigens Ljus (8.0)

24 Shares

zombie-den-vanstra-cd-2012

Band: Zombiekrig
Titel: Den Vänstra Stigens Ljus
Genre: Blackened Thrash Metal
Skivbolag: GMR Music
Producent: Lars Martin Hall
Releasedatum: 2012-05-28
Betyg: 8/10

När västgötarna i Zombiekrig släppte sin debutplatta Undantagstillstånd för två år sedan så kan man lugnt säga att bandet klev in i den svenska musikscenen med en riktig käftsmäll. Den starka debuten visade på ett band med mycket aggressivitet och vitalitet, som med stor frenesi spöade skiten ur sina fans. Inte ordagrant alltså, men det kändes lite som att få stryk när man lyssnade på Undantagstillstånd. Bandet blandade klassiska thrashinfluenser från ikoniska band som Exodus och Kreator med element från den svenska hardcorescenen och det var nog främst influenserna från den senare genren som gav Undantagstillstånd dess extrema energi. Jag som aldrig har varit något större fan av just hardcore tyckte dock inte att dessa influenser var så jättespännande, jag hade hellre sett en mer renodlad thrashplatta även om “hardcoreenergin” absolut var imponerande. Trots dessa element som kanske inte är min kopp te i vanliga fall så lyckades ändå Zombiekrig att imponera på mig och Undantagstillstånd blev en väldigt populär platta hemma hos mig. Nu är man tillbaka med uppföljaren som fått namnet Den Vänstra Stigens Ljus.


Det första som slår en när man ser Den Vänstra Stigens Ljus är omslaget och dess extremt kristna layout. En väldigt ren och avskalad design som gör att plattan nästan ser ut som en psalmbok. Lite märkligt tyckte man först, men när man börjar lyssna på plattan så förstår man precis tanken bakom den till synes fromma auran som omger denna giv.

I princip hela plattan är en kraftfull manifestation mot allt vad kristendom och organiserad religion heter. Om texterna på Undantagstillstånd avhandlade samhällsproblem och förakt mot mänskligheten i stort, så är texterna på Den Vänstra Stigens Ljus mer koncentrerade på just kristendomen och de mer extrema anhängarna av nämnda religion. Detta gör att Den Vänstra Stigens Ljus känns betydligt mindre punkig än sin föregångare och istället betydligt mer satanisk. Även musiken har ändrats en del och enbart till det positiva, om ni frågar mig. Hardcoreelementen är i princip helt raderade och har ersatts med en hel del influenser från black metal-scenen. Texterna känns även de betydligt mörkare än på Undantagstillstånd och det är omöjligt att inte dra paralleller till Shining när man läser lyriken på Den Vänstra Stigens Ljus. Det är väldigt deprimerande och misantropiskt på sina ställen, vilket ger en extra djup dimension till Zombiekrigs musik, något som jag saknade på debutplattan. Musiken är som sagt betydligt mer metal än hardcore numer, även detta är en utveckling som jag omfamnar.

Musikaliskt så är framförandet klanderfritt och sången från Axel Widén håller hög klass. Det märks dock på hans sång att bandet utvecklats sedan sist. Hardcoreskriken är färre och sångstilen är lite mer avslappnad, men samtidigt aggressiv och brölig. Även här hörs en klar förändring från hardcore och mer mot black metal. Om jag ska nämna några låtar som sticker ut lite extra rent kvalitetsmässigt så är Själamord, Träl samt Evigt Liv de låtar som har utkristalliserat sig som favoriter hos undertecknad. Även titelspåret är riktigt bra. Ett instrumentalt stycke som varvas med autentiska ljudklipp från till exempel “Kristi Brud”, eller Åsa Waldau som hon heter egentligen. Väldigt mäktigt och stämningsfullt, men samtidigt lite läskigt om man som jag är lite halvskraj för kristna fundamentalister.

Zombiekrig har med denna platta lyckats skapa en riktigt stark uppföljare till sin debutplatta. Allting på Den Vänstra Stigens Ljus är bättre än på Undantagstillstånd, även om den sistnämnda var en riktigt bra platta. Man har lyckats utvecklas både musikaliskt och textmässigt, vilket är väldigt imponerande. Med en stil som går mer åt black metal än hardcore och texter som nästan är i klass med Shining, som ju är ett av de band med bäst texter i världen, så har Zombiekrig gått från att vara ett band som är bra men kanske håller till i periferin av ens medvetande, till att vara ett av landets mest spännande extremmetalband. Om denna utveckling håller i sig så ska det bli riktigt spännande att se vilka stordåd Zombiekrig kan uträtta i framtiden, för jag tror att denna stig de nu börjat vandra på är helt rätt för bandet och dess framtid. Om Zombiekrig fortsätter att utvecklas åt black metal-hållet och fortsätter att skriva texter i klass med de på Den Vänstra Stigens Ljus så har Shining utan tvekan snart fått konkurrens om att vara det bästa black metal-bandet med svenska texter.

Den Vänstra Stigens Ljus är en väldigt bra skiva och jag måste säga att jag inte hade väntat mig att den skulle vara såhär pass bra, men det var ju onekligen en trevlig överraskning. Imponerande, Zombiekrig!

Bästa låt: Träl
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter