ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Machinae Supremacy – Rise Of A Digital Nation (9.0)

machinae-supremacy-rise-of-a-digital-nation-cd2012

Band: Machinae Supremacy
Titel: Rise Of A Digital Nation
Genre: SID Metal
Skivbolag: Spinefarm Records
Producent: –
Releasedatum: 2012-10-19
Betyg: 9/10

Det finns inte många band som får en egen genre uppkallad efter sin musik, men det har detta Luleåband fått, genren är kallad SID metal. SID står för Sound Interface Device och är namnet på ljudkortet till Commodore 64.


Många frågar sig kanske om de använder sig av dessa ljud i musiken och för er som inte känner till detta band kan jag säga att så är fallet, en blandning av metal och tv spels musik, fungerar det??
I allra högsta grad och kanske bättre än någonsin på detta album. Från första ton till sista så levereras högst kompetent musik och utförandet är klanderfritt som vanligt.

Gruppen har varit aktiv sedan början av 2000 talet och har hunnit med några fullängdare och nu står nya plattan för dörren.
Nya albumet innehåller 10 spår varav den sista och tionde låten är en “remake” av “Hero” som släpptes 2002 på samlingen “Origin”, här finns det en uppenbar disskution om originalet är bättre än den nya versionen och jag föredrar den nya versionen även om originalet är och förblir en klassiker.
Låt nummer 6 heter “Cyber Warfare” och borde nog kallas intro istället, intro till nästkommande låt “Republic Of The Gamers”, oavsett så är det introt något av det mest underbara jag hört, fantastiska melodier och grym stämningsgivare, melodier som ändrar karaktär lite men följer med in i nästa spår vilket gör känslan sammanvävd.

Något som bandet lyckas med på denna platta som de inte har gjort tidigare är framförallt att alla spår har en jämn ochhög kvalitet, inga dippar finnes, däremot finns det låtar som är exceptionellt bra och då tänker jag på titelspåret “Rise Of A Digital Nation”,”Battlecry” och “99” som förvandlar detta album till en uppenbar guldklimp.

Det som känns mest negativt med denna platta är det saknas minst 2 låtar, 9 nya låtar (inkl. Introt) och “remake” känns en aning kort men och andra sidan kanske är det anledningen till den höga kvaliteten.

Intressant att notera är hur detta band gått till väga för att sprida sin musik, det har använt fildelningen som sin marknadsföring, det finns nog inte många band som har fans från så många hörn av vår jord. Från starten har de gjort sin musik nedladdningsbar gratis på sin websida www.machinaesupremacy.com. De har över 100.000 nedladdingar per månad vilket är imponerande.
Denna skiva finns tex att streama på www.riseofadigitalnation.com redan nu, en vecka innan släpp och ändå är jag övertygad av att de kommer sälja fler album än någonsin, framtidens marknadsföring? Säkerligen!

Produktionsmässigt så håller albumet toppklass, levande och samtidigt glasklar, det kombinerat med den höga låtkvaliteten gör skivan till ett av de bästa svenska släppen i år.

Detta är utan tvekan ett av Sveriges mest intressanta band just nu och gillar du tv-spels musik, metal eller bägge så finns här något för dig, 10 låtar av SID Metal, ett unikt band och ett unikt sound.

Bästa låt: Rise Of A Digital Nation, Battlecry, 99

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link