ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Gathering Of Kings – First Mission

635 Shares

Delar av våra svenska melodic rock-kungligheter har på Ron ”Rocknytt” Dahlgrens initiativ samlats under namnet ”Gathering of Kings” (som hädanefter förkortas ”GoK”). Projektet har liknats vid ett svenskt svar på superprojektet Phenomena som under åttiotalet släppte två framgångsrika album. Under ett drygt års tid har högkvalitativa singlar släppts med jämna mellanrum och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Såväl fans som media har unisont hyllat projektet och i november offentliggjordes att GoK kommer spela på 2019 års upplaga av Sweden Rock Festival. En historisk bedrift då inget annat debuterande band i festivalens historia blivit konfirmerade som spelklara innan man släppt sitt förstlingsverk. Victor Olsson, som till vardags bänder strängarna i Saffire, har skrivit samtliga låtar sånär som på ”Runaway”. Och nej det är inte Bon Jovis gamla örhänge som man skulle kunna tro, utan Carolas gamla Bee Gees producerade trackshit från 1986! Alexander Frisborg (Helldog) har bidragit med texter till sex av tolv spår. Spänn fast säkerhetsbältet och följ med på bergochdalbanan som utgör “First Mission”!

”The Gathering” är en instrumental stämningshöjande prelud, framförd av maestro Olsson själv, som leder oss sömlöst in i ”Forever And A Day”. Släppt som första singel sent 2017 är detta en riktig rackabrakare som drivs av Richard Larssons (Night flight Orchestra) ”Runaway” (Bon Jovi)- influerade keyboardriff. En inspirerad Björn Strid (Soilwork, Night flight Orchestra) lyfter låten till svindlande höjder!


Rick Altzi sjunger, likt en desperat Paul Stanley i sin krafts dagar, skiten ur sig i ”Love Will Stay Alive”. Denna högenergiska dänga för tankarna till KISS mest AOR:iga period kring ”Asylum” och ”Crazy Nights”, men här finns också tydliga färgningar av t.ex Bon Jovi och Heart under samma period. Victor Olssons gitarr och keyboardsolo blir grädde på moset i detta starka sorgkantade drama.

Med svensk melankoli i melodispråket och ett storslaget anslag är ”Endless Paradise” också en uppvisning av Tobias Janssons (Saffire) röstresurser. Här visar han med bravur att hans klara röstklang både ger utrymme för subtilitet och har samma självklara pondus som när han köttar på med sin mest Hetfieldska machostämma.

Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, Firewind m.fl) påminner i röstklang om legendarer som Gary Barden (MSG, Praying Mantis) och Graham Bonnet (Rainbow, MSG, Alcatrazz, Impelliteri) i den lite mer återhållsamma ”Saviour”. Musikaliskt går här att dra paralleller till giganter som Survivor, Journey och Foreigner. Som grädde på moset får vi ett tjusigt proggigt keyboardsolo signerat Richard Larsson.

Finstämda ”Passing rain” inleds med smäktande gitarr som påminner om både ”Love Walks In” (Thunder) och ”Nothing Else Matters” (Metallica). En atmosfärisk rysarballad som smyger sig på och slutligen växer till ett monster. Rick Altzis varma rasp och Victor Olssons David Gilmour (Pink Floyd)- liknande gitarrmelodier i låtens avslutande del bränner längs ryggraden och hemsöker dig långt efter låtens slut.

Tobias Jansson måste ha krut i lungor och stämband! Oavsett om man hör honom här eller i huvudbandet Saffire känns varje ord som kommer ur hans kraftfulla strupe trovärdigt! ”Out Of My Life” låter som en hybrid mellan tidiga Bon Jovi och Dio, och det mina vänner är inte kattpiss! ”Lonely Road” innehåller alla ingredienser en slagkraftig melodiös modern rockdänga kräver: ett grymt riff som låter Eclipse, kraftfull vers, halvtaktsbrygga och en lyftande refräng. Jens Westin (Corroded), med skönt fyllig botten i rösten, bär potent upp de utsökta melodierna. ”Angels” befinner sig i mina öron i Graham Bonnet-eran med Rainbow. Den finaste stunden, bortsett från den medryckande refrängen, är solot som påminner mycket om Richie Blackmores lir.

När jag för första gången hör inledningen till ”Long Way From Home” tänker jag först dansband. När Alexander Frisborgs (Helldog) röst sedan tar vid i versen försvinner den känslan direkt. Denna man har en säregen röst vars like man sällan stöter på i rocksammanhang. Kombinationen av hans änglalika altstämma och de oerhört vackra melodierna berör mig djupt. Skulle snudd på kunna vara en klassisk åttiotalsschlager och utmärker sig som det mjukaste spåret på albumet utan att för den sakens skull vara mjäkigt. Bara att kapitulera!

Carolas ”The Runaway” kan tyckas vara ett mycket otippat coverval, men faktum är att den faktiskt fungerar oväntat bra i melodic rock-tappning. Ett bevis så gott som något på att en bra låt alltid är en bra låt även klädd i ny musikalisk kostym. Återigen står fantastiske Björn Strid vid mikrofonen för att avrunda den ordinarie låtlistan med denna fina hyllning till en av Sveriges bästa sångerskor någonsin.

Sist men inte minst hittar vi CD-bonusspåret ”Battle Cry” som påminner en del om Yngwie Malmsteens åttiotal i gitarrspel och melodier. Detta är också det tyngsta spåret på plattan och hade i mitt tycke med lätthet kunnat få en mer prominent plats och införlivats även på vinylversionen. Det flyhänta gitarrspelet av Victor Olsson och Jens Westin är utmärkt och Rick Altzi är i urstark högform!

Jag brukar generellt sätt vara skeptiskt inställd till All star-projekt då det på pappret oftast ser bättre ut än det faktiskt låter. ”First Mission” är ett lysande undantag. Många musikaliska kockar kan bevisligen göra en soppa värdig såväl kungar som simpla hovnarrar som undertecknad. I denna anrättning finns tillräckligt med kärlek, passion och inspiration för en hel buffé dessutom! Om du gillar hårdrock med melodi, själ och hjärta gör du ett ödesdigert misstag om du vänder kungarna ryggen!

Thomas ”Plec” Johanssons (Soilwork, Night flight Orchestra, Nocturnal Rites, Dynazty) produktion är svulstig, glasklar och distinkt och ger därför GoK precis den maffighet en melodiös hårdrocksplatta av denna dignitet kräver för att placera sig i det yttersta elitskiktet. Jag har faktiskt svårt att föreställa mig att något i genren skulle bräcka ”First Mission” i år. Det hörs tydligt att samtliga inblandade har gått in i detta projekt med kärlek och lust. Victor Olsson är, förutom en mästerlig gitarrist, en låtskrivartalang långt utöver det vanliga. Varje individuellt spår hade kunnat släppas som singel. Slutligen vill jag som gammal trummis ge en särskild eloge till ytterst välrenommerade basistveteranen Nalle Påhlsson (Therion, Treat m fl). Hans följsamma licks och basgångar är fantastiskt smakfulla på samtliga spår. Återstår bara att ödmjukt buga i vördnad och utbrista Long Live The Kings!

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link