ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

As I Lay Dying – Awakened (7.0)

As-I-Lay-Dying-Awakened-cd2012

Band: As I Lay Dying
Titel: Awakened
Genre: Metalcore
Skivbolag: Metal Blade 
Producent: Bill Stevenson
Releasedatum: 2012-09-25
Betyg: 7/10

Augusti 2007, As I Lay Dying släpper sitt till dagsläget bästa album ‘An Ocean Between Us’. Fans, kritiker ja ALLA älskar albumet. Bandet går en ny storhetstid till mötes och spelar för utsålda hallar överallt i USA, klubbarna byts mot arenor och rikedomarna flödar in. Tre år senare släpps uppföljaren ‘A Powerless Rise’ och tåget tuffar på, men någonting har hänt. Fram till ‘An Ocean Between Us’ har bandet alltid utvecklat sig och kastat in något nytt och fräscht, men så är inte fallet denna gång. ‘The Powerless Rise’ må vara ett bra album men är ändå ingenting annat än ‘An Ocean Between Us Pt.2’.


Två år senare in i den nu tolv år långa bandhistorian är det dags igen, album nummer åtta (‘A Long March: The First Recordings’ och ‘Decas’ inräknat) ‘Awakened’ landar i brevlådan och förväntningarna är som vanligt på topp men de byts snabbt ut till en sorts missnöje, något som närmast kan liknas vid en besvikelse. As I Lay Dying står fortfarande still och stampar och ‘Awakened’ är inget annat än ‘An Ocean Between Us Pt.3’.

Skivan är rakt igenom ett kvalitetshantverk och det finns egentligen ingenting alls att anmärka på, As I Lay Dying är det bästa metalcorevärlden har att erbjuda oss men nog känns det snopet att ännu en gång höra samma sorts refränger och samma sorts växelsång där kraftpaketet Tim Lambesis övertygande vrålande maler ner Josh Gilbert autotunade skönsång till en marginal i kanten. De båda gitarristerna Phil Sgrosso och Nick Hipa gör som vanligt en bländande insats där det ena riffet är snyggare än det andra och de många och dystra solopassagerna skapar en tryckt stämning, men det känns som om jag som lyssnare redan vet vad som kommer att dölja sig bakom nästa ackordbyte. Till och med den annars så spännande och flexible Jordan Mancino bakom trummorna, en av mina favorittrummisar för den delen, går på tomtång. Han spelar givetvis fortfarande brallorna av majoriteten av trumslagarna i “core-scenen” men jag är van att få mer från honom. Överraskningarna är helt enkelt slut och det är på tok för tidigt för bandet att hamna i ett upprepningsstadie.

Betyget är fortfarande högt för det är en bra skiva och det kommer att tillkomma tusentals av nya fans, men för oss som varit med ett tag börjar det nu bli lite jobbigt. Men för er nytillkomna, grattis till ännu en skiva från ett av världens bästa band!

Bästa låt: No Lungs to Breath

Låtlista:
01. Cauterize
02. A Greater Foundation
03. Resilience
04. Wasted Words
05. Whispering Silence
06. Overcome
07. No Lungs to Breathe
08. Defender
09. Washed Away
10. My Only Home
11. Tear Out My Eyes

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter