ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Greta Van Fleet – Anthem Of The Peaceful Army

I fjol släppte Greta Van Fleet sin dubbelsidiga EP From The Fires som gjorde bandet till ett upcoming-fenomen på nolltid. Mest uppmärksamhet har bandet fått för sin musikaliska stil som påminner väldigt mycket om tidiga Led Zeppelin, något som både har upprört och förfört. Sedan dess har det hänt saker i rasande takt. Bandet är just nu ute på Europaturné som snabbt sålt slut i diverse länder och släppte 19 oktober första fullängdsalbumet Anthem Of The Peaceful Army. Allt detta medan de är i knappa tjugoårsåldern och precis har påbörjat sin musikaliska resa – ett fenomen som många rockfantaster trott sig vara omöjligt år 2018.

I Anthem Of The Peaceful Army bjuds vi på ett tema och en ljudbild som känns mer genomtänkt och tillsnyggad än i föregående släpp. Joshuas sång låter däremot fortfarande härligt svårtämjd. Det märks på övriga medlemmar i kvartetten att de experimenterar mer. De utforskar fortfarande vad de vill och kan göra och det låter på dem som att de har väldigt kul under tiden.
Nu när det rör sig om en fullängdare med fler spår är det även större variation på låtarna än tidigare. En del låtar har starkare retro- och improvisationskänsla än andra (Lover, Leaver), andra är raka rocklåtar av slaget som är lättare att ta till sig (When The Curtain Falls) medan andra är ballader (Anthem, You’re The One) och så vidare.

För en tid sedan så snubblade jag över ett liveklipp från sommarens Coachella där bandet uppträdde med en variant av Lover, Leaver (Taker, Believer). Jag minns att jag blev helt golvad. Till min stora besvikelse är det inte den versionen som tog sig in på albumet, även om den som tog sig in inte är illa för det! Nya bekantskaperna Age of Man och Brave New World faller mig också i smaken, och den känsligt sköra känslan i Anthem får mig att välja den framför You’re The One när jag vill lyssna på något lugnare från skivan.

Låter Anthem Of The Peaceful Army lika rå som From The Fires då? Som namnet antyder, nej. I mina öron var EP:n en mer imponerande debut. Inte desto mindre är Greta Van Fleet i det stadie att de precis sått något fantastiskt och nu är vi i skedet där vi får vänta och se vad som spirar. De skott som börjat skjuta upp ser ju hittills bra ut. Det ska bli mycket intressant att följa det här bandet!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER