ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Amaranthe – Helix

17 Shares

Amaranthes schlager-metal har känts fräsch också bitvis ganska äcklig. Bandet var intressant i starten av karriären men med Maximum Overdrive geggade de ner sig ordentligt i en glittrigt discosörja som slaktade mitt sista hopp om bandet. Min önskan har alltid varit en nedtoning av “Aqua”-melodierna samtidigt som monster Ken måste pensioneras men med Helix har man otroligt nog lyckats råda bot på bägge.

Rekryteringen av Dynaztys Nils Molin på sång har byggt bryggor mellan vokalisterna som både känns naturliga men även låtarna som helhet har fått ett adderat djup där allvar och framförallt pondus ger låtarna den lyster som tidigare fattats. Det är fortfarande hypermodern metal med mängder med av elektroniska inslag men med en bättre avvägd balans. Produktionen är lika vass som alltid och signerad av dansken Jacob Hansen och den musikaliska leveransen går det inte att anmärka på.


Tolv spår samtliga mellan tre och fyra minuter ger oss en intensiv melodiexplosiv lyssning där dödsmetall-aktiga At The Gate tvåtakten i Iconic känns extra välkommen, även balladen Unified är lysande och borde vara ett popsnöres dröm. I övrigt håller Momentum, titelspåret, My Haven och GG6 högst nivå. Att Amaranthe skulle överraska så pass positivt kanske är en av årets större skrällar där de visar att allt kan hända i musik. Starkt, moget och välkommet.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter