CD

Amaranthe – Helix

Amaranthes schlager-metal har känts fräsch också bitvis ganska äcklig. Bandet var intressant i starten av karriären men med Maximum Overdrive geggade de ner sig ordentligt i en glittrigt discosörja som slaktade mitt sista hopp om bandet. Min önskan har alltid varit en nedtoning av ”Aqua”-melodierna samtidigt som monster Ken måste pensioneras men med Helix har man otroligt nog lyckats råda bot på bägge.

Rekryteringen av Dynaztys Nils Molin på sång har byggt bryggor mellan vokalisterna som både känns naturliga men även låtarna som helhet har fått ett adderat djup där allvar och framförallt pondus ger låtarna den lyster som tidigare fattats. Det är fortfarande hypermodern metal med mängder med av elektroniska inslag men med en bättre avvägd balans. Produktionen är lika vass som alltid och signerad av dansken Jacob Hansen och den musikaliska leveransen går det inte att anmärka på.

Läs även:  Greta Van Fleet - Anthem Of The Peaceful Army

Tolv spår samtliga mellan tre och fyra minuter ger oss en intensiv melodiexplosiv lyssning där dödsmetall-aktiga At The Gate tvåtakten i Iconic känns extra välkommen, även balladen Unified är lysande och borde vara ett popsnöres dröm. I övrigt håller Momentum, titelspåret, My Haven och GG6 högst nivå. Att Amaranthe skulle överraska så pass positivt kanske är en av årets större skrällar där de visar att allt kan hända i musik. Starkt, moget och välkommet.Artist: Amaranthe
Titel: Helix
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: Spinefarm
Releasedatum: 2018-09-19
Betyg: 3/5
Bästa spår: Iconic, Unified & GG6

Skribent
marten.cederberg(a)rocknytt.net

Relaterade artiklar