ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sideburn – IV Monument (7.5)

 sideburn-IV-monument-cd-2012

Artist: Sideburn
Titel: IV Monument
Genré: Classic Hard Rock
Skivbolag: Record Heaven
Producent: ?
Releasedatum: 2012-10-03
Betyg: 7.5/10


När SIDEBURN släpper sitt fjärde alster ”IV Monument” så är det med en blandning utav bitter och ljuv eftersmak som jag kan konstatera att det mesta är sig likt i nämnda läger då de levererat proggdoftande stoner-rock sedan slutet på nittiotalet.


Men även om mycket är sig likt så märker man dock att nämnda band blivit än mer nyanserade i sin framtoning, något som jag tycker bandet överlag saknat på sina tidigare alster även om det blev en klar uppryckning på 2010 års ”The Demon Dance”, och när plattans öppningsspår ”Diamonds” river av de BLACK SABBATH doftande introriffet så sugs jag omgående med i den maffiga ljudbild som genomsyrar plattans huvudsakliga atmosfär, för är det något SIDEBURN jobbat sig bort ifrån så är det Stoner-rockens kaotiska muller till ljudbild.

Så när plattans andra spår, den tungt bluesiga ”Fire And Water” tar vid så höjer jag hatten för bandets vokalist Jani Kataja (Mangrove) som med sin sjuttiotalsdoftande stämma pendlar mellan versens bluesbetonade lågmäldhet kontra refrängens monumentala framtoning där han med riv i rösten visar mer botten och djup än tidigare vilket skapar en skön dynamik mellan vers och refräng.

Men plattans största behållning blir dock den CANDLEMASS doftande ”The Last Day” där hela bandet visar en enhetlig styrka med att få ett skönt driv i de långsamt nästan stillastående partierna där man annars så lätt kan förlora fotfästet och förvandla det hela till en dussinvara, och detta toppat med Janis stora portion av inlevelse där han fraserar text bättre än någonsin vilket blir till en skön och suggestiv känslobomb.

Ser man på nämnda alster rent generellt så infinner sig en enhetskänsla som jag har saknat tidigare. Samarbetet mellan Martin Karlsson (Bas) och Fredrik Haake (Trummor) blir till något färgstarkt och målande vilket lämnar ett brett spelrum åt Morgan Zocek´s drivande gitarrspel kontra Jani Kataja´s sångmelodier och stundtals så inhyser det atmosfäriska mer hederlig metal än det annars så dominerande stoner-soundet.

Ska vi in och peta lite så blir stundtals kontrasten mellan Jani´s röst och de mer explosivt framträdande partierna ett alltför stort kliv dem sinsemellan då känslan av att nämnda sångares röst inte orkar spräcka den stundtals explosiva ljudvallen blir alltför påtaglig. Men om jag på tidigare alster sett detta som ett stort problem så har det på nämnda alster mer utvecklat sig till en petitess och jag konstaterar att SIDEBURN med ”IV Monument” om inte förnyat sig, så har det förädlat sitt grundsound som merpartiskt blir till något ljuvligt och väldoftande.

Bästa låt: The Last Day

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter