ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Atlas – In Pursuit Of Memory

1 Shares

Efter att i fjol snabbt spelat in den självproducerade debut EP’n ”World in motion” har nordengelska Atlas inte vilat på lagrarna. ”World in motion” vann inte mindre än tre prestigefyllda priser av AOR Underground (En del av Powerplay magazine): ”Independent album of the year 2017”, ”Best Newcomer of 2017”, samt ”Song of the year”. Detta ledde till ett kontrakt med AOR Heaven.

Under 2018 har bandet öppnat för Vega och Midnite City samt skrivit och spelat in ”in pursuit of memory”. Ett minst sagt hektiskt år således. Keyboardisten James Thorley står för produktion och Christoffer Borg (Taste, ex Art Nation) har mixat och mastrat.


”Bad Habit” är en riktig energikick efter trevande och röriga öppningsspåret ”Samsara”. Här finns både teknisk Dream Theater metal i verserna blandat med stora körer i sköna refränger. Luftiga ”As time goes by” har ett gitarrsound som påminner lite om Slash. Ett spår som doftar både Journey, Marillion och Rush. ”In the frame” påminner om Work of art och bjuder på glittriga keyboards och en av plattans bättre refränger. Här finns också ett proggigt keyboardsolo av klassiskt snitt. Radiovänliga ”Breathe me in” och ”Seasons change” är två spår som är lite mer koncisa och rakt på sak. En skön kontrast mot övriga låtar som vill mycket, men som inte alltid fungerar fullt ut.

Självklart finns här också en svulstig ballad av klassiskt snitt. ”Signal of hope” räcker dock inte riktigt hela vägen. Sången känns konstlad och den rätta känslan uteblir. Dock bidrar John Moss och Howie Little med superbt gitarrspel. Efter en snygg pianoförsedd inledning bjuder ”Supernova” på lite välbehövligt ös. Detta är också det spår som tillsammans med ”Bad Habit” är tyngst, utan att vara direkt tungt i egentlig mening, på plattan.

”In pursuit of memory” är varierad och blandar progressiv rock med AOR/melodic rock. Craig Wells har en något androgyn röst, vilket gör att man nästan får känslan av att en sångerska sjunger stundtals. Hans klara tenor påminner en del om både Steve Perry (Journey, solo) och Geddy Lee (Rush) fast gällare och smurfigare.

För att få till den rätta AOR-känslan i bakgrundskörerna har bandet tagit hjälp av Sam Millar som en del känner till från fjolårsdebuterande Bigfoot. Produktionsmässigt finns inte något att invända mot. James och Christoffer har försett ”In pursuit of memory” med en stor och luftig ljudbild som passar bra till mixen av AOR och prog. Helhetsintrycket vacklar dock. Det lyfter sällan och engagerar föga.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter