ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hypnos – Set Fire To The Sky

2 Shares

”Set Fire To The Sky” är bandets fjärde album som släpps 28 september. Innan det släppte Hypnos ”GBG Sessions” den 20:e april tidigare i år. Grabbarna släpper sannerligen musik i snabb takt! ”GBG Sessions” var däremot en live-session platta med tidigare material och covers, med undantag från två nya låtar. Det var även det första albumet där nytillskottet på sång, Linus Johansson, fick visa vad han gick för. Jag fastnade aldrig för hans sångstil när jag lyssnade igenom det albumet. Jag hoppas att jag ska få en god anledning till att ändra mig i och med den här releasen.
I ”Set Fire To The Sky” bjuds vi på 9 färska produktioner. Men 9 låtar, är inte det lite lite kan man tycka? Nej då, vissa av låtarna är över 7 minuter långa så det finns gott om örongodis. Det kan jag garantera.

Plattan öppnar med ”Get Out”, en lite ojämn låt med härlig energi. Sången låter lite tafatt, som att orden inte riktigt ryms med i musiken. Rösten och tekniken på vilken den vilar sitter dock som en smäck. Jag tycker mig höra en stark influens från Bruce Dickinson i sångstilen sångaren använder sig utav. Det skiner verkligen ut i många av låtarna och överraskar positivt. Basen är kvick och dundrande, någonting jag verkligen gillar. I vissa spår höjer man förundrat på ögonbrynen när man försöker ta in hur Anton Frick Kallmin lyckas spela så snabbt.


Starten var inte den starkaste, men det som följer tar mig med storm. Redan i ”Ain’t No Fool” börjar jag övertygas om den nya sångarens makt. Det låter mer stabilt. Låten drar igång med inledande trummor och innehåller fint gitarrspel i sina verser. Älskar de gälla gitarrskriken i solot. Rått och fint. En särskild eloge till den snygga, experimentella gitarreffekten som tonar ut innan slutriffet. Det utgör en av de små detaljerna som gör mycket för helhetsintrycket. I och med det blir den här låten en av mina erkända favoriter från plattan.
I ”Set Fire To The Sky” håller gitarriffen mig fortfarande i ett förtrollande grepp. I refrängerna kommer jag på mig själv med att dansa med fingrarna över halsen på min luftgitarr.
Det blir åter Maidenfeeling i ”Deadline”. Låten ger ett tungt intryck, och här imponerar återigen basen. Här blommar också sångaren ut till fullo. Den lite dramatiska framtoningen i sången passar produktionen perfekt. Andra favoriten på fyra låtar. Det är ett gott omen. Trummorna låter lekfulla och drivande. Redan nu vet jag att det här är en skiva jag kommer att köpa.

Efter det följer låtar som ”Time Is Running Out” som innehåller lite westernriff och mysigt körande, ”Caught In The Night” där man bara vill upp och pumpa näve och ”Tell Me Goodbye” som har fin harmoni och rytm. I ”Looking Out” låter det verkligen som om basen går varm! I överlag en väldigt svängig och hastig låt. Sedan kommer vi till det oundvikliga ”Slutet”. Sistaspåret inleds med ett mysigt keyboardljud som fungerar bra med stränginstrumenten. Sångaren överraskar med att sjunga på svenska. I den här genren känns det som dem försöker göra en Horisont i ”About Time” med ”Letare”. Horisont kan tackla det, men här faller det platt. Det känns som psalmsång. Synd att det här är en av låtarna på dryga 7 minuter. Det är ju mysiga gitarruppvisningar och så, men jag är väldigt obekväm med den svenska sången. Vid femminutersmarkeringen blir det sedan en vändning och låten kastas omkull helt. Plötsligt går låten från sitt drömska lugn till att låta Maidenaktig igen och sångaren återgår till att sjunga på engelska. Jag förstår ingenting. Vanligtvis brukar jag gilla när musik spårar och blir spännande, men här har jag nog mött min överman.

Det hindrar mig dock inte från att vilja köpa skivan, och det hindrar mig inte heller från att betygsätta plattan 4/5. Det är den faktiskt väl förtjänt. Nu blir jag ju tvungen att köpa en ny cd-spelare, den här plattan måste jag nämligen bara ha!

Band: Hypnos
Titel: Set Fire To The Sky
Genre: Heavy rock
Skivbolag: The Sign Records
Releasedatum: 28/09/2018
Betyg: 4/5
Bästa låt: Deadline och Ain’t No Fool

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter