ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Eclipse – Bleed & Scream (7.0)

4 Shares

eclipse-bleed-and-scream-cd2012

Band: Eclipse
Titel: Bleed & Scream
Genre: Melodisk Hård Rock
Skivbolag: Frontiers
Producent: Erik Mårtensson
Releasedatum: 2012-08-24
Betyg: 7/10

Eclipse förra album ‘Are You Ready to Rock’ hade med lite hårt turnerande kunnat vara bandets motorväg in på de större arenorna, så bra var det albumet. Att nu följa upp den käftsmällen känns på pappret som en uppgift av det svåraste laget. Efter ett par lyssningar på ‘Bleed & Scream’ visar det sig också vara sant.


Medan ‘Are You Ready to Rock’ kändes som en extremt fräsch nystart andas ‘Bleed & Scream’ mer av “planerad uppföljare”. Missförstå mig rätt nu, den är bra på alla sätt och vis men känns mer som ett fegspel än genuin spelglädje.

Som tidigare bjuds vi på perfekt producerad, stenhård melodisk rock av yppersta kvalité. Den fingertoppskänslan Erik Mårtensson (sång, bas & typ allt annat) besitter är det inte många som har. Får jag drömma tänker jag på hur oerhört bra ett samarbete mellan honom och Anders Wikström från Treat skulle kunna bli. Tänk er, Erik, Anders och sen Jamie Borger på det, sicket team!

Men Eclipse är inte bara Erik, på gitarr har vi Magnus Henriksson och han blandar som vanligt Randy Rhoads-aktiga riff med smekande toner signerade åttiotalets hårdrocks Gary Moore och resultatet är i det stora hela lysande. Detsamma gäller Johan Berlins adderande av försiktiga men minnesvärda synthslingor. Avslutningsvis har vi Robban Bäcks trumspel, som än så länge inte blivit allt för Sabatonifierat utan det svänger fortfarande på riktigt skapligt.

På tal om Gary Moore influenserna, lyssna bara på ‘Battlegrounds’ som inte hade skämts för sig om de funnits med på ‘Run for Cover’. Nu vet jag inte om det är en hyllning till Gary, men det är i alla fall synd och skam att Gary själv aldrig fick höra den. Han skulle onekligen ha fallit pladask och bett Erik om hjälp med låtskrivandet till hans hårdrocksskiva som nu aldrig han se dagens ljus.

Skivan är i det stora hela såpass jämnstark att det känns svårt att plocka ut enstaka höjdpunkter men att inte nämna inledande ‘Wake Me Up’ – en snärtig inledning som genast lämnar dig med ett sug efter mer eller avslutande ‘After the End of the World’ – som summerar ihop albumet på absolut bäst tänkbara resultat känns som direkta generalfel. Som krydda på det har vi sen Eriks fantastiska sång, kan det vara Sveriges i dagsläget bästa sångare? Ja, jag tror banne mig det. Den känslan, den kraften och den mångsidighet han besitter gör till och med Jeff Scott Soto, med all rätt, avundsjuk.

För er som aldrig hört Eclipse förr råder jag ändå er att starta med ‘Are You Ready to Rock’ som i slutändan är lite, lite bättre. För er andra, sjung med nu “when you bleed and you scream..!”

Bästa låt: After the End of the World
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter