ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Grave Digger – Clash of the Gods (8.0)

11 Shares

grave-digger-clash-of-the-gods-2012-cd

Band: Grave Digger
Titel: Clash of the Gods
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Napalm Records
Producent: Chris Boltendahl, Axel Ritt & Jörg Umbreit
Releasedatum: 2012-08-31
Betyg: 8/10

Redan 1999 hade Chris Boltendahl (sång) tankarna på ett konceptalbum om den grekiska mytologin, det Trojanska slaget var ett synnerligen hett ämne tyckte Chris. Men ointresserade skivbolag samt ännu mindre intresserade bandmedlemmar har hela tiden kommit i vägen för den idén, fram till nu det vill säga. Med ‘Clash of the Gods’ får Chris äntligen utlopp för sin passion för det grekiska folket och dess historia och jag hör redan nu hur de fanatiska hårdrockarna i Grekland utser det här till årets hårdrocksskiva i alla kategorier.


Den första delen av skivan – från det tyskspråkiga, mystiska och olycksbådande introt ‘Charon’ till ‘Clash of the Gods’ är texterna baserad på berättelser om Gudarna, underjorden och bestarna som vakar och vaktar. Resten av låtarna, bortsett från ‘Death Angel and the Grave Digger’ som istället går i samma fotspår som ‘Grave Dancer’ och ‘The Grave Digger’, handlar löst om Odysseus och hans äventyr.

De grekiska influenserna märks givetvis som mest i det lyriska temat men även på det musikaliska temat smyger det in ett par finfina melodier både här och där, i synnerhet blytunga tungviktaren ‘Clash of the Gods’ har en trollbindande liten melodi som dyker upp och ger dig kalla kårar både en och två gånger. Att ett dragspel någonsin har låtit så bra har jag svårt att tro! I ‘Clash of the Gods’ ser jag  redan en framtida liveklassiker i Grave Diggers set. Detsamma gäller ‘Medusa’ som med sin stora refräng kommer få publiken att på sedvanligt maner vråla lungorna ur sig så jag antar att Chris inte kommer behöva ta körhjälp av Jens Becker (bas) eller Axel Ritt (gitarr) på kommande turné heller. På tal om Axel, viktigast av allt är att han inte längre känns helt malplacerad som gitarrist och att han lagt alla sina rock n’ roll influenser helt åt sidan!

När vi ändå är inne på kommande klassiker så törs jag lova all min heder på att även snabba ‘God of Terror’ kommer smaka extra angenämt för Grave Diggers alla äldre fans, tung och snabb heavy metal precis som, ja i princip alla, alla deras albumöppnare. Nu må låten vara i det färskaste laget men nog kvalar den absolut in som en av bandets absoluta topp tre albuminledare.

När första delen nu är avklarad och Odysseus äventyr står på spel slår jag ett extra slag för den symfoniska ‘Call of the Sirens’ som skulle kunna vara en systerlåt till mästerverket ‘Twilight of the Gods’ från Grave Diggers finaste stund, ‘Rheingold’. Här har HP Katzenburg (synth) nästan sex minuter på sig att glänsa och för att inte tala om arrangemanget han skapat till låten, killen är så oerhört underskattad som kompositör att jag får yrsel bara jag tänker på det!

Den avslutande ‘Home at Last’ med sin ‘Over the Hills (and Far Away)’ refräng känns här ännu bättre än vad den gjorde på singeln och det kan bero på det lilla introt ‘With the Wind’ som bygger upp stämningen innan Axel brakar loss med sitt smittsamt melodiska riff eller så beror det helt enkelt på att skivan känns så oerhört jämnstark rätt igenom.

Jag kan utan omsvep säga att det steg bakåt bandet tog med tråkiga ‘The Clans Will Rise Again’ har nu blivit två steg framåt med den lysande ‘Clash of the Gods’. När Grave Digger inte ger sig ut på symfoniska utflykter är det precis såhär de ska låta, ren och fin käftsmällsheavy metal av den mest glädjande sorten. Grave Digger är i allra högsta grad fortfarande med i matchen!

Bästa låt: Call of the Sirens
 

Låtlista:

01. Charon
02. God of Terror
03. Hell Dog
04. Medusa
05. Clash of the Gods
06. Death Angel and the Grave Digger
07. Walls of Sorrow
08. Call of the Sirens 
09. Warriors Revenge
10. With the Wind
11. Home at Last
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter