ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Mordant Rapture – The Abnegation

3 Shares

Ah The Artisan Era, ett skivbolag som bara fortsätter ge oss bra teknisk dödsmetall och som hela tiden blir bättre genom att signera fler och fler grymma band till deras bolag. Entra Mordant Rapture samt deras debut EP “The Abnegation”. Är detta ännu en grym release från The Artisan Era or eller har de, för en gångs skull, tagit ett felsteg?

Läste på lite bakgrundshistoria om bandet och hur skapandet av deras debut gått till vilket visar sig vara en historia om år av hårt arbete, litervis med kaffe, sömnbrist, och osäkerhet. Dages konkurrens är galen så jag kan verkligen relatera till att flera band har denna processen innan de ens släpper något. Mordant Rapture startade 2013, vilket ger er en aning om hur lång tid det tagit för bandet att äntligen känna sig redo att släppa sin EP med fem låtar till resten av världen. Var det värt väntan?


Låt mig inte hålla er på sträckbänken. Ja, ja det var det. En sak som verkligen fångade mig direkt med Mordant Raptures musik var hur de går mot en filmkänsla, något likt vad jag tycker Fleshgod Apocalypse och Carach Angren gör. Dock ljudmässigt är de väldigt olika då detta är teknisk dödsmetall med synfoniska element, tänk Inferi (detta är bättre i min mening), Enfold Darkness eller Spawn of Possession som exempel. Redan på öppningslåten “Unsightly Beast” levereras detta en barakad av grymma riff, solon där du får en känsla av vad Mordant Rapture handlar om, leverera högkvalitativ synfonisk tech-death som är influerat av filmer. Detta betyder ju så sjävklart episka låtar, vem gillar inte bra filmmusik liksom? Att ha detta som inspirationskälla passar väl in inom den tekniska dödsmetallen, det må inte vara något nytt eller något jag inte hört innan men samtidigt inte något jag tycker görs tillräckligt ofta. “Withered” är en kortare låt på plattan som är betydligt mer rakt på sak. Här bjuder de till mer mangel mot blackened death och black metal hållet där du kan höra toner som påminner dig om Emperor eller Dissection.

Vilket album som vill gå mot filmens värld hade inte varit komplett utan en intrumental låt med piano och fiol för att lägga till lite atmosfär till kommande låt? Det är av den anledningen “A Plea Above Ashes” finns där för men tyvärr är det ingen smidig övergång eller dyligt mellan låtarna här vilket får “A Plea Above Ashes” att kännas malplacerad och gör inte riktigt sitt jobb. Det är dock det enda negativa jag faktiskt har att säga om albumet med. “Quell the Voiceless” ökar tempot, här gör trummorna sitt bästa jobb där det dominerar och får mig riktigt i headbanging läge. Detta är även det spår på skivan som jag tycker Mordant Rapture visar upp alla sina trix på. De synfoniska elementen, blackened tech-death stilen, dundrande trummorna och krossande gitarriffen faller allt på plats vilket gör detta till låten jag går tillbaka till många gånger under kommande år från “The Abnegation”. Avslutningslåten “Natal Trophies” är albumets längsta och visar mest synfoniska sidor, vilket kan ses som en bra avslutning som påminner hur en episk film brukar sluta. Här visar Rodrigo Rocha upp ett brett utbud av olika growling tekniker, en bra avslutning på plattan helt enkelt som får mig att vilja ha mer.

Helvete vad jag älskar sån här musik. Det må inte bryta några gränser av vad teknisk dödsmetall står för men det är grymt välproducerad sådan med väldigt få brister. Mordant Rapture visar grymma musikaliska egenskaper och olika aspekter till sin stil. Detta är den typ av musik som kan göra väntan på nya album från Spawn of Possession eller Necrophagist kortare, samt även få er Inferi fans att till och med glömma bort att de ens existerade. Detta är något väldigt få lyckas med redan på debuten och jag hoppas jag inte behöver vänta fem år på en uppföljare. The Artisan Era har gjort det igen, addera ett nytt band till sitt stall med bravur som bevisar att hårt jobb kommer man långt med. “The Abnegation” är inte bara ett av årets bästa debutalbum utan ett av de bästa albumen jag hört i år överhuvudtaget.

Artist: Mordant Rapture
Titel: The Abnegation
Genre: Technical Death Metal
Skivbolag: The Artisan Era
Speltid: 22:00
Releasedatum: 2018-07-13
Betyg: 4/5
Bästa låt: Quell the Voiceless

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter