ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Hives – Lex Hives (7.0)

12 Shares

hives-lex-hives-cd

Band: The Hives
Titel: Lex Hives
Genre: Rock
Skivbolag: Universal Music
Releasedatum: 2012-06-01
Betyg: 7/10

The Hives är ett av Sveriges absolut största band och en av våra allra största musikexporter. Trots detta så har jag fått känslan av att många hårdrockare i Sverige inte riktigt tagit till sig The Hives, istället har dessa herrar blivit mer av indiescenens favoriter, trots att det inte råder någon tvivel om att det är rock som The Hives spelar. Visst kan jag väl dock förstå att folk förknippar The Hives med indierocken, kanske framförallt pga sångaren Howlin’ Pelle Almqvists sångstil, som ibland påminner om den kanske inte alltför tonsäkra men dock charmiga stilen som t ex Håkan Hellström kör. Jag är dock av åsikten att rock ska låta lite skitigt och ruffigt, att göra någonting för snyggt, perfekt och tillrättalagt har aldrig varit rockens grundtanke. Musiken däremot tycker jag inte är speciellt indierockig, det är mer en mix av klassisk garagerock och punkrock som är The Hives melodi.


Lex Hives är The Hives femte fullängdare och den första på hela fem år. En av anledningarna till att det tagit sådan lång tid sedan det förra släppet är att turnén på den förra plattan The Black And White Album pågick i närmare tre år. Det är ju också väldigt typiskt The Hives att vara ute på turné så länge, då det kanske är just som liveband som bandet gjort sig allra mest kända. Lex Hives är inspelad i diverse studios runt om i Sverige, men också i Tyskland, rättare sagt i Hansa Studios, där man ska ha hållit till för att ha försökt att få till Iggy Pops klassiska trumljud.

Om vi ska gå in på vad jag tycker om skivan kanske? Okej, då kör vi. Jag tycker att The Hives är ett jävligt bra band, men det som känns lite negativt är att de absolut inte kommer till sin fulla rätt på skiva. Det är helt klart live man ska uppleva dessa Fagerstasöner. Dock innehåller Lex Hives en hel del bra låtar, som t ex Go Right Ahead, 1000 Answers, Patrolling Days, de lugna (med Hives-mått mätt) Without The Money och My Time Is Coming, samt den We Will Rock You-doftande I Want More. Låtarna Come On! och Wait A Minute är dock lite väl tjatiga för min smak och resterande låtar som inte är nämnda vid titel än så länge är tyvärr lite för odynamiska. Detta är lite av The Hives problem överlag, man har väldigt bra låtar, men sett över en hel platta blir det lite väl enformigt med detta skramlande rocksound. Dock så ska ni ha klart för er att The Hives lyfter sig något enormt live, så att de släpper skivor känns ibland nästan bara som en ursäkt för dem att få åka på turné.

Lex Hives är överlag en bra platta med bra låtar, även om jag som sagt saknar lite dynamik och variation här och där. Som tur är så är plattan bara en halvtimme lång, så det känns som att The Hives själva också någonstans inser sina egna brister, dvs förmågan att skriva varierad musik. Hade skivan varit uppemot en timme i speltid hade betyget nog blivit sämre, men en sjua tycker jag absolut att The Hives är värda. Jag kommer kanske inte att spela Lex Hives så mycket i sin helhet här hemma, då jag som sagt tycker att den är lite enformig, men jag kommer absolut att lyssna på vissa enskilda låtar både en och tio gånger, både när jag är ensam och när jag har fest eller när jag komponerar ett blandband eller en blandskiva. Jag kommer dessutom att se The Hives live så ofta jag kan, då de utan tvekan är ett av världens bästa liveband och då känner jag mig tämligen säker på att många av låtarna på Lex Hives kommer att lyfta sig rejält. Det är trots allt ett liveband som The Hives är, de gör sig kanske inte allra bäst på skiva. Men bra är det absolut. Bara inte lika bra som live.

Bästa låt: 1000 Answers
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter