ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Svavelvinter – Mörkrets Tid

Metal med låttexter skrivna på ens modersmål. Det är något speciellt med det är det inte det? Det ger mer kraft till musiken om det är välskrivet i min meningen eftersom det mest jag lyssnar på är på engelska. Svavelvinter har valt att göra precis det, köra hela deras debutalbum Mörkrets Tid på svenska. En bra anledning till detta är simpel. Det är helt enkelt så att låttexterna är skrivna av den kända svenska författaren Erik Granström. Som tonåring läste jag igenom en del av hans romaner varav den första heter just Svavelvinter. För mig är det riktigt kul att få en chans att besöka Trakorien igen men genom ett annat media som dessutom är inom en genre jag gillar, melodisk dödsmetal.

Bandets enda medlem som sjunger och spelar i princip allt på albumet är ingen mindre än Christian Älvestam, som du säkert hört förr i band som Scar Symmetry och Solution .45. Han gör vad du kan förvänta dig av en musiker av hans kaliber, ett grymt jobb. Lägg till en klinisk produktion samt mix utöver hans talang så kan du ge dig tusan på att Svavelvinter gör romanen rättvisa. Det är episkt precis som ett konceptalbum av denna typ ska vara, med element från inte enbart melo-death utan även stora delar black och folk metal. På grund av detta soundet kan jag inte hjälpa att dra paralleller till Vintersorg, vilket inte alls är något dåligt då de rockar hårt. Precis som Vintersorg har blivit känd för att vara en mästare på tempo-växlingar, använda sig av olika musikaliska element och blanda skönsång med råa så gör Svavelvinter det utmärkt. Du kan helt klart märka att det lagt ner mycket energi och möda för att få allt att smälta samman till ett.


Som ett fan av Erik Granströms verk och älskare av melodisk dödsmetal är detta en match gjord i himlen. Det är en fängslande mix av Scar Symmetry möter Vintersorg med grymma låttexter som ger Granströms värld liv. Ett episkt album, ett äventyr, som är tillverkat med omsorg.

Artist: Svavelvinter
Titel: Mörkrets Tid
Genre: Melodic Death Metal
Skivbolag: Dimout Productions
Speltid: 59:16
Releasedatum: 2018-05-30
Betyg: 4/5
Bästa låt: Den Gudomliga Väven

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter